Dostupni linkovi

Amazonski požari: 'Kuća nam gori', upozorava Macron pred G7


Francuski predsjednik Emmanuel Macron, domaćin ovogodišnjeg samita G7, nekih od najnaprednijih svjetskih ekonomija, upozorio je da je zdravlje Amazonije pitanje od međunarodnog značaja.

Rekao je da je rekordan broj požara u amazonskoj prašumi "međunarodna kriza" koja treba biti na dnevnom redu ovog vikenda na samitu G7.

"Naša kuća gori", napisao je na Twitteru.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro odgovorio je optužujući Macrona da to pitanje koristi za "političku korist".

"Prijedlog francuskog predsjednika da se o amazonskim pitanjima razgovara na G7 bez učešća zemalja regije priziva pogrešno postavljen kolonijalistički način razmišljanja, koji ne pripada 21. stoljeću", napisao je na društvenim medijima.

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koji usporava tempo globalnog zagrijavanja.

Podaci satelita koje je objavio Nacionalni institut za svemirska istraživanja (Inpe) su pokazali porast od 85 posto ove godine u požarima širom Brazila, od kojih je većina u regiji Amazon.

Amazonska prašuma u Brazilu gori, gradovi u dimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Desničarski predsednik Brazila Bolsonaro je nagovestio da su nevladine organizacije možda izazvale požare da bi "skrenule pažnju" na ukidanje subvencija za očuvanje "pluća Planete".

I generalni sekretar UN-a Antonio Guterres također je rekao da je "duboko zabrinut" zbog požara u Amazoniji.

"Usred globalne klimatske krize ne možemo si priuštiti veću štetu glavnom izvoru kisika i biološkoj raznolikosti. Amazon mora biti zaštićen", napisao je na Twitteru.

Ekološke grupe su danas pozvale na proteste u gradovima širom Brazila kako bi zatražile akcije u borbi protiv požara.

XS
SM
MD
LG