Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Umesto konstituisanja, svađa u kosovskoj Skupštini


Pobednička koalicija PAN, kojoj pripada mesto predsednika Skupštine, priznala je da nema glasove te je zatražila još vremena

Ni u šestom pokušaju nije uspelo konstituisanje Skupštine Kosova. Pobednička koalicija PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo), kojoj pripada mesto predsednika Skupštine, priznala je da nema glasove te je zatražila još vremena. Za Samoopredeljenje i koaliciju LAA (Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa), takav zahtev je bio neprihvatljiv. Konstitutivna sednica pretvorena je u podijum međusobnih optuživanja, protekla je veoma bučno ali i u dobrom raspoloženju, ako je sudeći po smejuriji u sali.

Enver Hodžaj iz Demokratske partije, ispred koalicije PAN, kazao je da nemaju dovoljan broj glasova i da je jedan glas u pitanju za izglasavanje njihovog kandidata, Kadrije Veseljija, za predsednika Skupštine. Toj kandidaturi protive se ostale političke grupacije u skupštinskoj sali.

„Treba nam još malo vremena kako bi, pri konstituisanju Skupštine i formiranju Vlade, zemlja išla napred novom brzinom. Potrebno nam je još vremena, još koordinacije, ali smo veoma odlučni da se Skupština konstituiše“, izjavio je Hodžaj. Naveo je da je potrebno „manje od dve nedelje, a više od 10 dana“.

PAN ukupno broji 59 poslanika, a za izbor predsednika Skupštine potreban je 61. PAN tvrdi da međutim ima podršku od 60 glasova.

Drugorangirani pokret Samoopredeljenje i koalicija LAA pozvali su PAN da promeni kandidata. Oni smatraju da Veselji, koji je i u prošlom sazivu bio predsednik Skupštine, nije ličnost za to mesto.

Spreman da formira vladu: Aljbin Kurti
Spreman da formira vladu: Aljbin Kurti

Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja, kandidat za premijera ove partije, pozvao je PAN da predloži kandidata i da se vidi ishod glasanja.

„Sračunajte se i suočite se sa realnošću“, kazao je Kurti.

„Ne samo da su gubitnici izbora, već su protiv institucija, protiv demokratija i dobrih modela“, kazao je Kurti, koji je takođe izrazio spremnost da on formira Vladu, kada Ramušu Haradinaju, kandidatu PAN-a za premijera, to ne bude pošlo za ruku u prvom krugu.

Kurti je predložio da svi poslanici pronađu drugog kandidata iz PAN-a i da se on izglasa. Pokret Samoopredeljenje je na poslednjim izborima udvostručio svoj broj poslanika, i tako, kao samostalna partija, dospeo na drugo mesto.

Veselji je, međutim, jedini kandidat ispred PAN-a.

U njegovom prvom obraćanju na konstitutivnoj sednici, Veselji je optužio pokret Samoopredeljenje da je neprestano blokirao Kosovo, da im je jedini cilj vlast i da su pretili zatvorom političke rivale.

„Možete ucenjivati koga god, ali kod nas to ne prolazi, posebno ne kod mene“, poručio im je Veselji.

Dodao je da čim kad ostale opcije budu obezbedile 61 glas, neka oni predlože kandidata.

Na to je Kurti odgovorio da je Demokratska partija uzurpirala državu, pravosuđe i sve organe, ostavljajući tako Kosovo u nejasnoj perspektivi, izolovanim u organizovanom kriminalu i korupciji.

Moguća krivična dela: Avdullah Hoti
Moguća krivična dela: Avdullah Hoti

Avdullah Hoti, ispred koalicije LAA, kazao je da zemlja od danas zvanično ulazi u duboku institucionalnu krizu i da se nastavak konstitutivne sednice više ne treba zakazivati pre nego što se zakonski pojasni pravo jedne političke grupacije o predlaganju predsednika Skupštine.

„Proces konstituisanja Skupštine postao je deo niskih političkih pazara, a možda i počinjenih krivičnih dela pojedinaca koji vrše pritisak na pojedine poslanike“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da se nakon današnje sednice ne može sedeti skrštenih ruku, već da se trebaju razmotriti sve ustavne i zakonske mogućnosti o konstituisanju Skupštine.

Predsedavajući konstitutivne sednice, najstariji poslanik iz redova Samoopredelje, Adem Mikulovci, okončao je sednicu bez rezultata, navodeći da će poslanici biti obavešteni o narednim koracima.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG