Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na Kosovu ponovo politički klinč


Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji kandidati su pobedničke koalicija za premijera i predsednika Skupštine

Na Kosovu ne naziru nove institucije ni dva meseca od prevremenih parlamentarnih izbora. Zakočilo je u prvom koraku – u izboru predsedništva Skupštine.

Izabrani poslanici su prošle nedelje u tri navrata pokušali da konstituišu Skupštinu, ali bezuspešno. Nastavak konstitutivne sednice zakazan je za četvrtak, mada i dalje nije sigurno da li će se sve političke opcije odazvati sednici.

Kako niko nije osvojio dovoljan broj glasova da sam formira institucije, podrška ostalih je neophodna.

Pobednička koalicija PAN koju čini Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, kojoj pripada mesto predsednika Skupštine, u manjku je za dva glasa – sa poslanicima iz redova manjinskih zajednica, broji ukupno 59 poslanika, od potrebnih 61 za izbor predsedništva. Ova koalicija pokušava da odloži izbor predsedništva, navodeći da su potrebne dodatne političke konsultacije.

Protiv kandidata ove koalicije Kadrija Veseljija su sve ostale političke opcije u Skupštini – pokret Samoopredeljenje i koalicija LAA – Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa.

Veselji, doskorašnji koalicioni partner Ise Mustafe iz Demokratskog saveza Kosova koji je i u prošlom sazivu vodio Skupštinu, doprineo je rušenju Mustafine vlade, te stoga iz ove partije navode da neće podržati Veseljija za predsednika Skupštine.

Samoopredeljenje se protivi Veseljijevom izboru jer smatra da on nije osoba koja može obezbediti jedinstvo na Kosovu.

Obe ove političke opcije pozvale su PAN da promeni kandidata za predsednika Skupštine, što je PAN nagovestio da je spreman da uradi ali samo ukoliko se u istom paketu izglada i nova vlada njihovog kandidata za premijera, Ramuša Haradinaja.

Takav uslov za Samoopredeljenje i LAA je neprihvatljiv i apsurdan jer veruju da Haradinaj nema dovoljan broj glasova da formira vladu i da će u drugom krugu upravo oni dobiti mogućnost za sastav vlade.

Razilaženje predizbornih koalicija

Kosovski analitičar Škeljzen Malići smatra da sve političke partije doprinose blokadi procesa, sve dok se postavljaju uslovi i neka strana ne popusti. On dodaje da je neophodan dijalog između političkih partija, a da bi inicijativu trebao da preuzme predsednik Hašim Tači kako bi se izbegla dalja kašnjenja.

Malići odbacuje mogućnost novih izbora kao opciju za izlazak iz krize. Ono što je moguće da se desi, dodaje Maljići, jeste da dođe do razilaženja predizbornih koalicija.

"Moguće je da se dese nova kretanja, da pojedine partije napuste predizborne koalicije i da se međusobno dogovore o nekoj novoj političkoj konfiguraciji ili o sastavu vlade", smatra Malići.

Građani Prištine smatraju da je potreban politički dogovor među partijama koje su osvojile poslanička mesta.

"Najbolje bi bilo da se političke snage dogovore, ali teško da će neko popustiti. U tom slučaju, slede novi izbori. A i predsednik je uključen u ove stvari, direktno ili indirektno", kaže Ćazim Imeri iz Prištine.

Besa Hođa smatra da je potrebno da dođe do promene političkog rukovodstva.

"Rešenje je da svi oni daju ostavku i da dođu nove strukture. Predsednik je glavni krivac", ocenjuje Hođa.

Nastavak konstitutivne sednice predsedavajući, najstariji poslanik iz Samoopredeljenja, Adem Mikulovci zakazao je za četvrtak.

Koalicija PAN je reagovala navodeći da je ta odluka jednostrana i da će stav o nastavku sednice izneti u sredu nakon sastanka parlamentarnih grupa.

S druge strane, iz Srpske liste su potvrdili za Radio Slobodna Evropa da će prisustvovati nastavku sednice i podržati eventualnog kandidata koalicije PAN-a ko god on bio, s obzirom da su oni jedini kojima pripada mesto predsednika Skupštine.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG