Dostupni linkovi

Još jedan bezuspešan pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova


Skupštinska sala, Priština
Skupštinska sala, Priština

Još jedan bezuspešan pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova. Uz pobedničku koaliciju PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo), bojkotu su se pridružili i poslanici iz redova manjinskih zajednica.

Konstituisanje Skupšine je nemoguće bez koalicije PAN, budući da joj pripada pozicija predsednika Skupštine, koji se izglasava 61 glasom.

Ova koalicija, zajedno sa poslanicima iz redova manjina, broji 59 glasova.

Predsedavajući iz redova Samoopredeljenje, najstariji poslanik Adem Mikulovci, zakazao je novi i "poslednji konsultativni sastanak za sredu", na raniji zahtev PAN koalicije. Iako u sali nije bilo kvoruma, Mikulovci je dozvolio raspravu.

Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja tom prilikom je kazao da PAN nema glasova ni za predsednika Skupštine, ni za Vladu, te da su pred Kosovom dve alternative.

"Buduća vlada ili će imati 81 glas na čelu sa pokretom Samoopredeljenje, ili će imati 59 glasova na čelu sa Demokratskom partijom. PAN je do sada vođen totalitarnom i manipulativnom logikom. Oni kažu 'ili ćemo mi biti na vlasti ili se institucije neće uopšte formirati'. To ispada da su oni na prvo mestu – ili oni ili niko", kazao je Konjufca.

On je istakao da se politička debata treba održati upravo u ovoj sali, a ne na drugim okruglim stolovima, što zahteva PAN, "kako bi dobili na vremenu dok ne kupe pojedine poslanike".

Konjufca: Manipulativna logika PAN-a
Konjufca: Manipulativna logika PAN-a

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza izjavio je da je za žaljenje što se ni po peti put ne može konstituisati Skupština Kosova, te da to blokira PAN koalicija kojoj su se pridružili i poslanici iz redova manjinskih zajednica.

On je kazao da ovakva situacija ne može da potraje, te rekao da ova partija planira organizovanje okruglog stola kako bi se formulisala pitanja za Ustavni sud u vezi neučešća pobedničke koalicije konstitutivnoj sednici i šta se dešava onda kada kandidat ne dobije potrebnu podršku.

"Trebamo da sednemo za sto kako bi razjasnili zakonsku osnovu o tome i kako bi poduzeli konkretne korake za deblokadu institucija", kazao je Hoti, dodajući da će izradi pitanja doprineti i stručnjaci.

Iz PAN-a su se usprotivili današnjoj raspravi u Skupštini održanoj bez kvoruma. Kako je na konferenciji za novinare rekao Besim Bećaj iz Demokratske partije, koaliciji su potrebne dodatne konsultacije, dok "oni koji zakazuju sednice zloupotrebljavaju institucije, narod i medije".

"PAN ne vrši blokade. Mandatar ima potrebe za dodatne konsultacije i mi ćemo veoma brzo formirati institucije. A oni koji se u međuvremenu ponašaju neustavno, vrše zloupotrebu govornice u Skupštini i zloupotrebljavaju najstarijeg poslanika koji je u ovom slučaju iz Samoopredeljenja, direktna je zloupotreba Samoopredeljenja", kazao je Bećaj.

On je dodao da kriza u zemlji ne postoji i da će ova koalicija nakon konsultacija konstituisati Skupštinu i izabrati vladu. PAN će se odazvati konsultativnom sastanku u sredu.

Rešenje u prevremenim izborima

Kosovski analitičar Ismailj Hasani kaže da se Skupština pretvorila u mesto gde se svašta može videti, osim ozbiljnih ljudi i ozbiljnih političara. On dodaje da ovakvoj situaciji doprinosi nedovoljno objašnjena odluka Ustavnog suda iz 2014. o izboru predsednika Skupštine i predsednika Vlade. On rešenje vidi u mogućim novim izborima.

"Izbor predsednika Skupštine Kosova može se odlagati u nedogled a Kosovo nema vremena da čeka na to. Tako da, ova situacija ide prema jednom ćorsokaku u kojem se više vidi mogućnost prevremenih izbora koji bi se održati zajedno sa lokalnim izborima (22. oktobra). Jer, bojkot se nastavlja, polarizacija između političkih partija je toliko velika, da se ne vidi izlaz iz te situacije", navodi Hasani.

Hasani: Situacija u ćorsokaku
Hasani: Situacija u ćorsokaku

"Niko nije siguran da će izbori nešto promeniti, ali možda će političke partije ili koalicije malo trezvenije pristupiti situaciji kada vide da jedna strana nema brojeve, iako je govorila da ima. Druga strana... potezanja, postavljanja zahteva hoću s ovim, neću s ovim. Ovako ne može u nedogled jer socio-ekonomski problemi Kosova nemaju taj luksuz da čekaju dok se oni dogovore. Možda će novi izbori stvoriti jednu mogućnost da se ovaj totalni kolaps institucija Kosova završi i da jednom i zauvek krenemo u stvaranju institucija", ističe Hasani.

Dan ranije, ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država izrazili su zabrinutost zbog trenutne situacije na Kosovu i izrazili nadu da će kosovski lideri preuzeti vođstvo u rešavanju ovog pitanja.

"Prvi i važan princip je da bi izabrani poslanici Skupštine Kosova trebalo da prisustvuju zasedanjima Skupštine i omoguće da otpočne njen rad", navodi se u saopštenju koje je objavila američka ambasada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG