Dostupni linkovi

Kako Pacoli kaže


Prvi čovek Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli
Prvi čovek Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli

Blokada formiranja institucija na Kosovu izgleda da će se ove nedelje privesti kraju, ukoliko to bude odlučio Bedžet Pacoli, lider Alijanse novo Kosovo, partije koja je sada bila deo koalicije (LAA) u kojoj su i Demokratski savez Kosova i Alternativa.

Ova koalicija smatrala se jedna od protivnika koalicije PAN, Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa, koja je na izborima 11. juna osvojila najveći broj glasova i kojoj pripada mesto predsednika Skupštine.

Na kandidovanje predsednika Skupštine čeka se od 3. avgusta. Do sada je Skupština bezuspešno pet puta pokušala da okonča konstitutivnu sednicu. Novi nastavak zakazan je za 24. avgust.

Naime, PAN nije dobio dovoljan broj glasova za izglasavanje predsednika Skupštine, stoga se nije odazivao sednicama i čekalo se na podršku poslanika iz drugih partija.

Drugorangirani pokret Samoopredeljenje odbio je da podrži kandidata PAN-a Kadrija Veseljija, a do skoro i LAA je jednoglasno bio protiv Veseljijeve kandidature, jer, kako su rekli, ne predstavlja jedinstvenu ličnost.

Za izbor nove vlade neophodno je da se završi konstituisanje Skupštine Kosova, za šta je potrebna prosta većina, odnosno 61 glas poslanika. PAN broji ukupno 59.

Međutim, Pacoli je sada mišljenja da sveobuhvatna vlada može da bude izlaz iz trenutne blokade. Tokom vikenda, dobio je podršku svoje partije da zajedno sa još troje izabranih poslanika radi na iznalaženju rešenja i sagleda mogućnosti delovanja van koalicija LAA.

Sednica Skupštine Kosova
Sednica Skupštine Kosova

Predsednik Izborne komisije Alijanse novo Kosovo Fatmir Matoši izjavio je da u slučaju da koalicioni partneri ove partije ne pronađu rešenje ovoj blokadi, onda će se mogućnosti za njeno prevazilaženje tražiti van koalicije LAA, što znači s koalicijom PAN.

"Mislim da su sada sve mogućnosti otvorene. Mi smo pred jednim izazovom. Ili ćemo formirati institucije ili ćemo u nove izbore koje ne podržava ni međunarodna zajednica ni građani Kosova", kazao je on.

Matoši veruje da Kosovo već kasni sa formiranjem institucija i da se ove nedelje kriza mora prevazići.

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Demokratskog saveza Driton Seljmanaj kaže da je još na snazi predizborni sporazum Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, ali "i da je stvoren novi trenutak".

"Ovo je jedno novo stanje unutar Alijanse novo Kosovo. Ostaje da se vidi kako će se stvari dalje odvijati. Dok nema nečeg konkretnog, mi nastavljamo da verujemo u naš sporazum koji smo postigli", rekao je Seljmanaj.

Driton Seljmanaj veruje da je krizu prouzrokovala Demokratska partija Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG