Dostupni linkovi

Ruski mediji o izborima u Srbiji: Pobeda za koju se znalo unapred


Beograd, juni 2020

Ruski mediji upozoravaju da odluka Vučića o Kosovu može dovesti u pitanje političku budućnost aktuelnog predsednika Srbije.

Ruski mediji, nezavisno od profila, nisu sumnjali u pobedu Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Aleksandra Vučića, tako je ruska javnost saznala da je trka bila gotova još pre glasanja 21. juna.

Skoro svi ruski mediji istakli su u prvi plan pitanje Kosova, naglašavajući da izborni rezultat omogućava Vučiću da kontroliše donošenje gotovo svake odluke, bez koordinacije sa opozicionim strankama.

"Predsednik Srbije preuzeo je parlament. Njegova stranka će moći da donese bilo koju odluku o Kosovu" – naslov je liberalnog Komersanta, koji je poslednjih dana objavio više članaka o srbijanskim izborima i predstojećim razgovorima oko Kosova u Moskvi i Vašingtonu.

"Mnogi stručnjaci veruju da je promena Ustava Srbije i ukidanje odredbe o Kosovu neizostavan uslov za normalizaciju odnosa Beograda i Kosova. Sada su svi amandmani u rukama propredsedničke većine", piše Komersant.

Na izlaznost je, kako ukazuje list, uticao bojkot dela opozicije, kao i korona virus, a prema nekim srpskim stručnjacima, tokom izborne kampanje vlast je namerno umanjila realnost epidemije, stoji u Komersantu.

U drugom članku na temu izbora Komersant navodi kako se Rusija protivi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što bi otvorilo put ka EU i NATO-u za Kosovo i Srbiju. Održavanje trenutnog "statusa kvo" omogućava Moskvi da i dalje utiče na tok balkanske geopolitičke igre. Međutim, kako upozorava novinar "Komersanta", buduća odluka Vučića o Kosovu dovodi u rizik odnose s jednim ili nekoliko ključnih svetskih igrača na Balkanu, kao i političku budućnost aktuelnog predsednika Srbije.

Njegova je stranka, kako piše ovaj list, došla na vlast velikim delom zahvaljujući spoljnoj podršci. Na Zapadu se verovalo da su samo umereni srpski nacionalisti spremni za normalizaciju odnosa s Kosovom (odnosno da priznaju njegovu nezavisnost). Stoga je svih ovih godina Zapad podržavao Aleksandra Vučiča i njegovu stranku, i pored njihovog očiglednog autoritarizma.

Državna agencija RIA Novosti smatra da je Vučić ostvario najbolji rezultat u istoriji. Među brojnim izveštajima objavljeno je mišljenje direktora Fonda progresivne politike Olega Bondarenka koji smatra da izborni rezultat "pruža Vučiću priliku da reši pitanje Kosova".

"Ovo pitanje je kamen temeljac ne samo za Srbiju, već i za ceo svet", kazao je Bondarenko. Naveo je, pored toga, kako je Moskva zainteresovana za razvoj bilateralnih odnosa sa Beogradom.

"Na Balkanu ima dosta tema koje su od velikog značaja za rusku stranu. A među njima je energetska sigurnost, kao i srpski krak gasovoda Turski tok", smatra ovaj stručnjak.

Još jedna vladina agencija, TASS, izveštava da mnogi političari, koji su u poslednjih 20 godina imali ozbiljne pozicije, nisu ušli u parlament. Navodi vođu Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, te šefa Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Odnosi s Rusijom su jedan od glavnih prioriteta Srpske napredne stranke, kazao je TASS-u Marko Đurić, direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo. Tvrdi kako Vučić namerava da ojača veze s Rusijom u predstojećem političkom ciklusu.

"Za nas je prijateljstvo sa Rusijom istorijska činjenica koja se ne može promeniti. Ovo je strateška definicija koja se zasniva na vekovnim kulturnim, civilizacijskim i drugim vezama srpskog i ruskog naroda", rekao je Đurić.

Ruski mediji su, pored toga, obratili pažnju na izjavu EU o podršci Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Beograd: Prve reakcije na rezultate izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Gotovo svi mediji izveštavaju i o predstojećoj poseti Vučića Moskvi gde je za sredu (24.juna) zakazana parada povodom pobede u Drugom svetskom ratu. Najavljeni su i razgovori sa Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG