Dostupni linkovi

Put do ruskog uspeha srpskog glumca Miloša Bikovića


Miloš Biković tumači ulogu srpskog policajca Vuka Petrovića u filmu "Balkanska međa"
Miloš Biković tumači ulogu srpskog policajca Vuka Petrovića u filmu "Balkanska međa"

Miloš Biković, rođen u Srbiji, poslednjih pet godina doživljava popularnost i u Rusiji. Njegovo ime u poslednje vreme spominje se gotovo svakodnevno zbog velikog uspeha novog filma "Sluga", koji je postao najgledanija komedija u ruskoj istoriji. U pomenutom filmu, Biković glumi bogatog i bahatog momka, koji se, sticajem okolnosti, našao u prošlosti pa se mora snalaziti kao sluga.

Prema procenama ruskih medija, koje Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi, glumci za uloge poput onih koje dobija Biković zarađuju od 200.000 rubalja (2.900 evra) na dan, ako se radi o seriji, i od 300.000 rubalja (4.350 evra) u igranom filmu. Takođe prema nepotvrđenim procenama, najveće zvezde u ruskoj kinematografskoj industriji plaćene su 400.000 - 500.000 rubalja po danu, što je od 5.790 do 7.240 evra.

Biković je i ranije bio u centru pažnje medija i to ne samo onih koji prate filmsku industriju. Redovan je gost najgledanijih zabavnih emisija.

Nekad se pojavljuje i u političkim emisijama.

Na Instagramu ima već više od 1,3 miliona pratilaca, među kojima je mnogo Rusa.

Uloga Nikite Mihalkova

Kako je Biković uspeo da postane jedan od najtraženijih umetnika u Rusiji, gde se glumačka karijera često smatra teškim putem u neizvesnost?

O dolasku u Rusiju za medije je govorio više puta, ali bez detalja. Međutim, poznato je da je njegova karijera krenula uzlaznim putem nakon što je dobio sporednu ulogu u filmu "Sunčanica" (2014.), koji je snimio Nikita Mihalkov, jedan od najpoznatijih ruskih režisera.

Scenarij se ovog filma delom temelji na dnevniku "Prokleti dani" ruskog pisca, dobitnika Nobelove nagrade, Ivana Bunjina, a akcija se odvija u ruskom vojnom kampu 1920. godine, na kraju Građanskog rata. Dovršen nakon izbijanja krimske krize 2014. godine, ovaj film je na Zapadu bio uglavnom ignorisan i kritikovan kao Putinova propaganda, dok je u Rusiji izazvao kontroverze.

Iako je film loše prošao na komercijalnom planu i nije povratio utrošena sredstva (25 miliona dolara), za samog Bikovića on je postao odskočna daska u svet ruske filmske industrije. I navodno uz podršku Mihalkova, Bikoviću je kao mladom talentovanom glumcu bila dodeljena nagrada na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu. Mihalkov je izjavio tom prilikom da je Biković "pravi prijatelj i divan pravoslavni umetnik".

U filmografiji, Biković ima već 13 ruskih filmova. U proteklih pet godina, gradio je ne samo uspešnu glumačku karijeru, već i imidž velikog rusofila, zagovarajući "zajedničke slavenske vrednosti", rusko-srpsko bratstvo i jedinstvo, te antinatovske stavove.

Nije teško primetiti da je poprimio način govora i neke izreke Mihalkova, koji je ruskoj javnosti poznat, ne samo kao glumac i režiser, već kao i promotor konzervativnih vrednosti.

Mihalkov, uzgred, uživa status počasnog građanina srpske prestonice, a u Srbiji se pojavljuje ne samo kao umetnik, već i kao zagovornik antievropskih i antizapadnih vrednosti i stavova. Mihalkova je Biković upoznao na festivalu Emira Kusturice, "Kustendorf", nakon čega je došlo do kastinga za film "Sunčanica".

Fjodor Bondarčuk druga bitna osoba

Nikita Mihalkov nije jedina uticajna osoba ruske kinematografije kojeg Biković poznaje. Srpski glumac može sebi da dozvoli i da prijateljski stavi ruku na rame producenta Fjodora Bondarčuka, koji je na položaju predsednika Upravnog odbora kompanije "Lenfilm", a u isto vreme je i član Vrhovnog saveta vladajuće stranke "Ujedinjena Rusija", te predsedničkog saveta za kulturu i umetnost. Bondarčuk je bio jedan od producenata filma "Led" iz 2018. u kome je Biković dobio glavnu ulogu.

"Fjodor Bondarčuk je jedan od onih koji usmeravaju rusku kinematografiju prema budućnosti, jedan od nosilaca napretka. Šteta je što se Bondarčuk ne može klonirati. Da ih ima nekoliko, svima bi bilo od koristi", smatra Biković.

Ovo poznanstvo je svakako bilo od koristi mladom glumcu iz Beograda. Bondarčuk i Mihalkov su, između ostalog, veoma aktivni u društvenom i političkom životu, a za vreme predsedničkih izbora 2018. godine, bili su predstavnici Vladimira Putina, što se smatra znakom posebnog poverenja od strane ruske vlasti.

Filmska kritičarka Ekaterina Barabaš navodi za RSE da je Mihalkov veoma pažljiv prema glumcima i to ne samo tokom snimanja filmova. Ako nekog glumca smatra "svojim", on će mu i dalje pružati podršku.

"Biković je zgodan, visok i snažan. Od njega pokušavaju da naprave novi seks simbol, jer filmska industrija ne može bez toga, pogotovo u Rusiji. Upravo je Mihalkov uveo Bikovića u 'najuži krug' i, zahvaljujući njemu, Miloš je počeo da dobija značajne uloge", smatra Ekaterina Barabaš.

"Mihalkov zna da gleda nekoliko poteza unapred, a podrška mladih glumaca od velike je važnosti za njega. Pored toga, Biković je stranac i, što je važno, iz prijateljske pravoslavne Srbije. Nikita Sergejevič, koji poseban naglasak stavlja na pravoslavlje, autokratiju i nacionalnost, uvek je tražio saveznike izvan Rusije. Ranije je pronašao, na primer, Kusturicu. Ali, Kusturica je 'past perfect', potrebna su nova lica. Dakle, Biković je odlična opcija", kaže Ekaterina Barabaš.

Putinovo odlikovanje

Bikovića je lično odlikovao Medaljom Puškina predsednik Vladimir Putin, 4. novembra 2018. godine, na Dan nacionalnog jedinstva. Ovo priznanje se dodeljuje za zasluge u oblasti kulture i zbližavanje kultura i nacija. Značajniju rusku nagradu među srpskim umetnicima ima samo Kusturica, kome je Putin, 2016. godine, dodelio "Orden prijateljstva" zbog "posebnih zasluga u jačanju mira i međusobnog razumevanja". Nosioci ove, u Rusiji prestižne nagrade, su još i ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Nenad Popović kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pored Bikovića, nagrade u Kremlju je 4. novembra 2018. dobio veliki broj stranaca, ali govor srpskog glumca bio je svakako izraženo politizovan.

"Dan nacionalnog jedinstva nije samo praznik ruskog naroda i svih naroda koji čine Rusku Federaciju. Ovo je praznik za sve nas koji, zajedno sa vama, gledamo u istom pravcu. Velika je radost za Ruse i Srbe da mi, oba naroda, imamo dve domovine. I tako je bilo vekovima", rekao je Biković.

Kako je srpski glumac tvrdio u svom nastupu, "ruski svet nije samo svet Rusa i pravoslavaca, ovo je svet koji rađa duhovno svesnu osobu, osobu sa jezgrom, sa savešću, sa tradicionalnim sistemom vrednosti".

'Balkanska međa'

Ubrzo nakon toga usledio je novi film, "Balkanska međa", koji je postao najskuplji antinatovski projekat rusko-srpske koprodukcije. Biković je, u međuvremenu, izgubio mogućnost ulaska u Ukrajinu. "Balkanska međa" je delimično snimljena na Krimu, pa su Biković i drugi koji su radili na filmu, dobili zabranu ulaska od strane ukrajinskih vlasti, "zbog učešća u propagandnim aktivnostima i pokušajima legalizacije aneksije Krima".

Svoju lojalnost ruskim vlastima Biković potvrđuje i van Kremlja. U jednoj televizijskoj emisiji pred Novu godinu uzvratio je voditelju "zar nije predsednik Rusije i Srbije ista osoba"?

Ljubav prema Rusiji i "ispravni" stavovi otvaraju za popularne strane glumce dodatne mogućnosti, uključujući i političke.

"Svaka diktatura nastoji da pridobije umetnike, nagoveštavajući mogućnost kreativnog rasta. Većina ljudi je naivna i veruje svojim omiljenim glumcima, stoga je glumac uvek idealan 'plen' za vlast. Najbolje je ako je glumac svetski poznat, kao što su Depardieu ili Seagal. Biković još nije stekao takvu slavu, ali na tome uvek može da radi", smatra filmska kritičarka Ekaterina Barabaš.

U poslednjih nekoliko godina Kremlj je pokušavao da iskoristi u propagandne svrhe francuskog glumca Gerarda Depardieua. On je dobio rusko državljanstvo, ali se nije dugo zadržao u Rusiji.

Međutim, američki glumac Steven Seagal, koji takođe ima rusko državljanstvo, bio je imenovan za specijalnog predstavnika ruskog Ministarstva inostranih poslova za humanitarne odnose Rusije i Sjedinjenih Država. Nedavno je osnovao i prokremaljsku političku stranku zajedno sa piscem Zaharom Prilepinom, koji je ratovao na Donbasu i hvalio se u medijima zbog velikog broja ubijenih, koji je u bh. entitetu Republika Srpska (RS) odlikovan za doprinos jačanju prijateljskih odnosa Ruske Federacije i RS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG