Dostupni linkovi

Desničarski E.N.O.T. Corp pod istragom u Rusiji


Ruska ultradesničarska grupa E.N.O.T. Corp. koja se niz godina bavila organizacijom paravojnih patriotskih kampova u Rusiji, u kojima su učestvovala i deca sa Balkana, ponovo je dospela u žižu interesovanja medija. Ali, ovaj put ne zbog "patriotskog" odgoja omladine i ratne retorike, već zbog kriminalne istrage koja se vodi u Rusiji protiv njenog vođe Romana Telenkeviča i još nekoliko članova ove organizacije.

Ruski istražni organi smatraju aktivnosti E.N.O.T. Corpa "kriminalnim", dok je Telenkevič sa nekoliko članova organizacije optužen za razbojništva, iznude, pljačke i krađe, piše u novom članku moskovskog dnevnog lista "Komersant".

Deca Srbije u ruskim kampovima: Nož i kalašnjikov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00

Podaci iz istrage

Prema podacima iz istrage, krivična dela izvršena su po nalogu dvojice majora Ruske federalne službe bezbednosti (FSB), navedeno je u članku.

Inače organizacija E.N.O.T. Corp prestala je sa radom prošle godine, što je u izjavi za RSE potvrdio i njen predstavnik Valerij Šambarov. Zvanični sajt ove organizacije je ugašen. Ali, u medijima i na YouTube su i dalje dostupni brojni video zapisi i fotografije koji potvrđuju njihovu povezanost sa borbama ruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, te organizacijom paravojnih međunarodnih kampova.

U ovim kampovima su decu iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske obučavali, između ostalog, upotrebi oružja i vojnim veštinama.

U 2018. godini došlo je čak i do zatvaranja kampa na Zlatiboru, organizovanog uz podršku E.N.O.T. Corpa, Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, te opštine Čajetina.

Iza rampe zatvorenog paramilitarnog kampa na Zlatiboru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Skup je bio zabranjen po nalogu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića "zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti", dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kamp nazvao "paravojnim".

O kampovima u Srbiji

Dolazak dece iz Srbije na takve skupove postao je važan element propagande E.N.O.T. Corpa.

U članku za poznati patriotski Internet portal "Zavtra", povodom kampa održanog 21-23. septembra 2018. godine u Podmoskovlju, Valerij Šambarov napisao je da oseća „posebnu radost zbog dolaska srpske delegacije".

"Ovo su pravi ratnici! Tek je prošao skup na Zlatiboru, policija ih je rasterala, svi zapadni mediji i srpski kolaboranti su ih vređali, a oni su ponovo sa nama! Putovali su preko cele Evropi nekoliko dana u autobusima. Ovaj put su doveli dve desetine momaka! Čitav vod!", piše Šambarov.

Zato su, prema njegovim rečima, u podizanju zastave u ovom kampu učestvovali Željko Vukelić i ruski instruktori koji su se dobro pokazali na Zlatiboru. Njihov rad Šambarov smatra "borbom za umove i duše srpske dece".

"Ovo je takođe rat, napet i okrutan. Veoma okrutan. Međutim, u Rusiji se vodi taj isti rat. Rat za duše svake osobe. Rat za rodnu zemlju. Rat za veru", tvrdio je Šambarov.

Ove godine kamp na Zlatiboru je održan bez pominjanja E.N.O.T. Corpa i ruske podrške.

Da je E.N.O.T. Corp izazvao interesovanje istražnih organa ruska javnost saznala je pre godinu dana.

Privođenje članova organizacije

Ruska državna agencija TASS objavila je vest da su službenici FSB-a 7. novembra 2018. godine u Rjazanju "priveli nekoliko članova organizacije". TASS je nazvao E.N.O.T. Corp "privatnom vojnom kompanijom", uprkos stavu same organizacije koja sebe nije smatrala za PVK.

Prema pisanju TASSa, privedene članove E.N.O.T.a teretili su za "podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva", te za "uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela". U medijima pisalo je da se radi o "operaciji velikih razmera za suzbijanje aktivnosti E.N.O.T. Corpa".

Kasnije je javnost saznala da ruski istražni organi smatraju ovu ultradesničarsku grupu delom kriminalne zajednice. Prema podacima istrage, koju vodi istražitelj Anatolij Šutenko, vođa E.N.O.T. Corpa Roman Telenkevič dobijao je sve naredbe od dvojice majora FSB-a, navodno Aleksandra Mrisčuka i Antona Barjakševa. Njih dvojica su, kako navodi list "Komersant", osumnjičeni za stvaranje kriminalne grupe uz korišćenje službenog položaja.

Pirpadnici E.N.O.T. Corpa u Donbasu
Pirpadnici E.N.O.T. Corpa u Donbasu

Šta je E.N.O.T.?

Prema svom statutu, organizacija E.N.O.T. je osnovana u cilju "promocije vojno-patriotskog odgoja mladih, putem proučavanja i očuvanja istorijskih materijala, te održavanja i razvoja visokih duhovnih i moralnih tradicija", navodi se u spisu predmeta. Ali, smatraju istražitelj, stvarni cilj je maskiranje kriminalnih aktivnosti koje su se odnosile na pružanje usluga vezanih za potragu za osobama, nadzor, zastrašivanje, krađu imovine, napade i druge nezakonite radnje.

Na primer, kako navodi "Komersant", u decembru 2016. godine, članovi E.N.O.T.a ukrali su novac i druge dragocenosti u vrednosti 4,8 miliona rubalja (68.000 evra) od jedne osobe koja je bila optužena u krivičnom predmetu za utaju carine.

E.N.O.T. Corp je navodno nastao pre osam godina i od početka se bavio vojno-patriotskim temama. Članovi ove organizacije su učestvovali u događajima na Krimu, u 2014. godini, tokom ruske operacije pripajanja ovog poluostrva, te sukobima na istoku Ukrajine i u Siriji. Uprkos njihovim izjavama da nisu bili učesnici vojnih dejstava, već isključivo humanitarnih akcija, na fotografijama i video snimcima su se pojavljivali u uniformi i sa oružjem.

Nagrade iz Ukrajine

Pripadnike te organizacije u maju 2015. godine za "vojne zasluge" i "ličnu hrabrost" odlikovao je lično Igor Girkin (Strelkov), nekadašnji komandant proruskih snaga u Donjecku u Ukrajini. Takođe je poznato da je prokremaljski šef Krima Sergej Aksjonov, u 2016. godini, zahvalio je Romanu Telenkeviču "za hrabrost i visoki patriotizam u zaštiti ustavnih prava i sloboda stanovnika Krima".

Roman Telenkevič
Roman Telenkevič

Po završetku vruće faze sukoba na istoku Ukrajine, predstavnici E.N.O.T. Corpa su se vratili u Rusiju. Učestvovali su 2015. godine u organizaciji prvog kongresa "Saveza dobrovoljaca Donbasa" (SDD), najveće ruske organizacije učesnika rata na istoku Ukrajine. Telenkevič je došao na ovaj kongres u vojnoj uniformi i sedeo je među članovima glavnog odbora SDD-a.

Telenkevič je bio predstavljen javnosti kao šef Odbora za vojno-patriotski odgoj u Savezu dobrovoljaca Donbasa. U oktobru 2016. godine, on je na skupu tog saveza pozivao dobrovoljce sa ratnim iskustvom da učestvuju u skupovima E.N.O.T Corpa, jer je, kako je rekao, ratno iskustvo jako bitno u obučavanju budućih boraca.

E.N.O.T. Corp trening za mlade u Belorusiji, fotografija iz 2016.
E.N.O.T. Corp trening za mlade u Belorusiji, fotografija iz 2016.

Na ukrajinskom Internet sajtu "Mirotvorec", koji objavljuje lične podatke osoba koje smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost Ukrajine, Roman Telenkevič označen je kao Ruski plaćenik i učesnik Ilegalne oružane grupe.

U Ministarstvu pravde Rusije E.N.O.T Corp je registrovan u maju 2016. godine kao regionalna javna organizacija za promociju vojno-patriotskog odgoja mladih. Formalno, E.N.O.T. Corp i dalje postoji kao pravno lice a Roman Telenkevič je naveden kao rukovodioc ove organizacije.

Međutim, nakon 2016. godine, Savez dobrovoljaca Donbasa više ne spominje u javnosti saradnju sa Telenkevičem i E.N.O.T. Corpom. Ova organizacija je najavila raskid sa SDD-om u posebnom članku koji je bio objavljen na zvničnoj web stranici. Suština je nezadovoljstvo politikom rukovodstva Saveza.

Ko su finansijeri?

E.N.O.T. je i dalje održavao vojno-patriotska okupljanja, ali bilo je sve teže pronalaziti finansijska sredstva. Na kraju su članovi te patriotske grupe izgubili svoje pokrovitelje, novac i slobodu.

"Ova organizacija odavno nema pokrovitelje, pogotovo uticajne. Ali, njeni članovi imaju informacije o radu ruskih specijalnih službi, o nekim zadacima obavljenim za njih i finansiranju "vojno-patriotskih projekata". A to može nekom smetati", smatraju ruske novine "Novaja gazeta".

Zvanično, Rusija nije učestvovala u operaciji na Krimu i borbama na istoku Ukrajine. Ali, kako podseća "Novaja gazeta", postojao je i „neslužbeni" deo posla, koji su vršili pripadnici raznih vojno-patriotskih organizacija, i to pod nadzorom bezbednosnih struktura. "Sada se uklanjaju tragovi. S toga, umesto novca i nagrada, često ih čekaju krivični postupci", navodi ovaj moskovski list.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG