Dostupni linkovi

Četvrti protest u Beogradu zbog navoda izbornoj krađi, još dve opozicione poslanice štrajkuju glađu


Protest ispred sedišta Republičke izborne komisije u Beogradu, 20. decembar 2023.
Protest ispred sedišta Republičke izborne komisije u Beogradu, 20. decembar 2023.

Još dve predstavnice opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" stupile su 21. decembra u štrajk glađu, zahtevajući poništavanje izbora.

Ovo je saopšteno na četvrtom protestu zbog navoda o izbornoj krađi ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu.

Jedna od liderki opozicije Marinika Tepić, koja u zgradi RIK-a od 18. decembra štrajkuje glađu, rekla je da se štrajku priključuju poslanice Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada.

"Uz poruku da ćemo borbu pojačati još više, sve dok se izbori ne ponište", rekla je Tepić.

Demonstranti su se i 21. decembra okupili ispred zgrade RIK-a na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" koja ne priznaje rezultate izbora i tvrdi da je vladajuća Srpska napredna stranka do pobede došla izbornom krađom.

Nastavljeni protesti i štrajk glađu zbog navoda o izbornoj krađi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Lider opozicione koalicije Miroslav Aleksić rekao je da su predstavnici njihove liste dobili dozvolu Republičke i Gradske izborne komisije da izvrše uvid u birački spisak.

Oni su takav zahtev predali ranije 21. decembra jer, kako su naveli, "imaju dokaze da su izbori u Beogradu pokradeni".

Aleksić je novinarima rekao i da je druga opoziciona koalicija NADA podržala zahtev za poništavanjem izbora.

Desna koalicija NADA je jedna od pet lista koja je na izborima 17. decembra prešla cenzus.

Vučić: 'Najčistiji i najpošteniji izbori'

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je navode o izbornoj krađi i prekrajanju volje građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. decembra da su izbori održani 17. decembra "bili do sada najčistiji i najpošteniji".

On je rekao da državni organi Srbije sastavljaju "važno pismo o uplivu i mešanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način".

Nije precizirao na koju državu misli, ali je tu informaciju najavio odgovarajući na pitanje kako gleda na kritike koje iz Nemačke stižu na račun regularnosti izbora.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG