Dostupni linkovi

Deo opozicije u Srbiji dobio dozvolu za uvid u birački spisak


Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje rezultate izbora koji su u Srbiji održani 17. decembra, Beograd, 19. decembra 2023.
Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje rezultate izbora koji su u Srbiji održani 17. decembra, Beograd, 19. decembra 2023.

Jedan od nosilaca opozicione liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić izjavio je 21. decembra da je troje predstavnika te liste dobilo dozvolu Republičke i Gradske izborne komisije da izvrše uvid u birački spisak.

Oni su takav zahtev podneli jer, kako su naveli, "imaju dokaze da su izbori u Beogradu pokradeni".

"Istina je da su ovo bili najneregularniji izbori, brutalno su pokradeni od svih institucija", naveo je Aleksić na protestu ispred zgrade Republičke izborne komisije.

Najveća opoziciona koalicija ne prihvata rezultate izbora koji su održani 17. decembra i traži nove.

SNS je odbacila optužbe o krađi glasova, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. decembra da su izbori održani 17. decembra "bili do sada najčistiji i najpošteniji".

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG