Dostupni linkovi

SAD pozvale Srbiju da istraži navode o neregularnostima na izborima


Izbori u Srbiji, 17. decembar 2023.
Izbori u Srbiji, 17. decembar 2023.

Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je 19. decembra portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

Miler je na konferenciji za novinare rekao da Vašington razmatra preliminarni izveštaj međunarodnih posmatračkih misija na čelu sa OEBS-om u kojem se ukazuje na izborne nepravilnosti, preneo je Glas Amerike.

"Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene", rekao je Miler.

On je dodao da "nasilje upereno ka izbornim zvaničnicima, novinarima i akreditovanim posmatračima - o čemu smo takođe videli izveštaje - nije prihvatljivo".

"To ćemo i dalje jasno stavljati do znanja Srbiji i pozivati je da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih problema", rekao je portparol Stejt departmenta.

U prehodnoj izjavi o izborima u Srbiji, Miler 18. decembra nije komentarisao navode o izbornim neregularnostima, rekavši da se SAD raduju "nastavku saradnje sa sledećom Vladom Srbije na jačanju demokratskog upravljanja i vladavine prava i unapređenja regionalne stabilnosti".

Međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova OEBS-ove misije za demokratske institucije i ljudska prava, Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine OEBS-a, konstatovao je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) pozvali su 19. decembra Srbiju da "opipljivo unapredi" izborni proces pošto su međunarodni posmatrači kritikovali način na koji su održani izbori 17. decembra.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije, koalicija oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 128 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Druga je opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" sa 65 mandata, a treća lista oko socijalista sa 18 mandata.

U parlament ulaze i desna koalicija NADA i po prvi put desničarska, proruska lista Branimira Nestorovića sa po 13 mandata.

Cenzus je prešlo i pet manjinskih stranaka, među njima i Ruska stranka.

Naprednjaci proglasili pobedu, opozicija osporava rezultate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Kada je reč o izborima u Beogradu, Gradske izborna komisija objavila je da je lista oko SNS-a osvojila 49 od 110 mandata, a lista "Srbija protiv nasilja" 42.

Cenzus su prešli koalicija NADA sa sedam mandata, i socijalisti i lista Branimira Nestorovića sa po šest mandata.

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje rezultate izbora u Beogradu zbog navoda o krađi glasova i traži ponovno glasanje.

XS
SM
MD
LG