Dostupni linkovi

ODIHR: Neregularnosti, širenje straha i zloupotrebe javnih sredstava obeležili izbore u Srbiji


U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i izbori u 65 gradova i opština
U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i izbori u 65 gradova i opština

Izbore u Srbiji obeležile su ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha, ocenila je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Međunarodni posmatrači te OEBS misije pratili su održavanje izbora u Srbiji.

"To su ozbiljni problemi kojima se institucije moraju ozbiljno pozabaviti i istražiti ih, kako bi se u budućnosti stvorili fer izborni uslovi i snažnija demokratija u Srbiji", saopšteno je tokom konferencije za medije u Beogradu 18. decembra.

Dan ranije održani su vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd.

Što se tiče neregularnosti tokom izbornog dana, iz ODIHR-a kažu da su primetili "grupno glasanje i narušavanje tajnosti glasanja".

"Videli smo ozbiljne neregularnosti, među kojima i kupovinu glasova", rekli su predstavnici međunarodnih posmatrača.

Ističu i da oni nisu u poziciji da govore o tome da li bi izborni rezultati zbog tih neregularnosti mogli da budu dovedeni u pitanje, ali ističu da imaju preporuke u vezi sa tim, te da će ispratiti kako će vlasti u Srbiji postuptati u vezi sa tim preporukama.

Upitan o organizovanom dovođenju glasača iz bh. entiteta Republike Srpske, šef ODIHR-a Albert Džonson (Jonson) je rekao da su upoznati sa tim, iako je mandat misije bio da posmatra parlamentarne izbore.

"Rekli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu, mi smo to notirali", kazao je on.

Mediji su u nedelju zabeležili brojne autobuse koji su dovozili ljude iz Republike Srpske. Neki od njih su, ne znajući da razgovaraju sa novinarima, rekli da su došli da glasaju. Na pitanje zbog čega građansku dužnost ne obave u mestu prebivališta, nisu znali da odgovore.

U kampanji je bilo oštre retorike i zloupotrebe javnih sredstava, rečeno je još na konferenciji misije ODIHR.

Ocenjeno je i da je predizbornom kampanjom dominirao je predsednik Srbije, koji nije učestvovao u izbornoj trci, ali se uključio u kampanju i tako "doneo prednost jednoj listi".

"Predsednik i vladajuća stranka koji su imali medijsku prednost u odnosu na ostale učesnike u izbornoj trci, što je stvorilo nepravedne izborne uslove", istaknuto je.

Dodaju i da su tela za nadzor medija su bila neefikasna tokom ovog izbornog perioda, uz ocenu da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ostaolo "pasivno" tokom kampanje.

Izražena je i zabrinutost za slobodu govora, te odnos prema novinarima i pripadnicima civilnog društva koji su bili na udaru različitih napada političara i provladinih medija.

XS
SM
MD
LG