Dostupni linkovi

Nemačko ministarstvo o izborima u Srbiji: Neprihvatljive neregularnosti za zemlju kandidata za EU


U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.
U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ocenilo je da su izborne nepravilnosti u Srbiji o kojima su izvestile međunarodne posmatračke misije "neprihvatljive" za zemlju koja je kandidat za Evropsku uniju (EU).

"Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU", navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži Iks (X) 18. decembra.

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Međunarodni posmatrači te OEBS misije pratili su održavanje izbora u Srbiji.

"To su ozbiljni problemi kojima se institucije moraju ozbiljno pozabaviti i istražiti ih, kako bi se u budućnosti stvorili fer izborni uslovi i snažnija demokratija u Srbiji", saopšteno je na konferenciji za novinare 18. decembra.

Što se tiče neregularnosti tokom izbornog dana, iz ODIHR kažu da su primetili "grupno glasanje i narušavanje tajnosti glasanja".

"Videli smo ozbiljne neregularnosti, među kojima i kupovinu glasova", rekli su predstavnici međunarodnih posmatrača 18. decembra.

Sumnju u regularnost izbora izrazio je i deo opozicije.

Stranke opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" navode da su lokalne izbore u Beogradu obeležile mnogobrojne neregularnosti i da rezultati nisu odraz izborne volje građana.

Na njihov poziv, deo građana okupio se na protestu u Beogradu 18. decembra tražeći poništavanje izbora u glavnom gradu.

SNS je odbacila optužbe o prekrajanju izborne volje i neregularnostima na koje su ukazali i posmatrači CRTA-e.

Ta posmatračka misija ocenila je da rezultati beogradskih izbora "ne odražavaju slobodnu volju birača koji žive u njemu, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba tokom glasanja".

Oni su izrazili veliku zabrinutost i u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, uz ocenu da su drastična kršenja prava birača, zakona i institucija eskalirala na izborni dan.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG