Dostupni linkovi

Vučić kaže da se 'jedna važna zemlja' mešala u izbore u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom slavlja u prostorijama Srpske napredne stranke nakon izbora 17. decembra.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom slavlja u prostorijama Srpske napredne stranke nakon izbora 17. decembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je državni organi Srbije sastavljaju "važno pismo o uplivu i mešanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način".

Nije precizirao na koju državu misli, ali je tu informaciju najavio odgovarajući na pitanje kako gleda na kritike koje iz Nemačke stižu na račun regularnosti izbora.

"To će biti završeno do Nove godine i onda ćemo ga uputiti celom svetu da se vidi kako se sprovodi takva vsrta mešanja u procese koji suvereno pripadaju jednoj nezavisnoj zemlji", rekao je Vučić 21. decembra.

On je takođe izjavio i da su izbori održani 17. decembra "bili do sada najčistiji i najpošteniji".

U Srbiji su održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje njihove rezultate i traži održavanje novih, tvrdeći da je pobeda Srpske napredne stranke (SNS) rezultat krađe glasova, posebno ističući lokalne izbore u Beogradu.

Vučić je izjavio da će "biti neophodno da se ponovo organizuju beogradski izbori ukoliko nosilac liste "Mi, glas iz naroda" Branimir Nestorović ostane pri stavu da njegova odbornička grupa neće ulaziti u postizborne koalicije u gradskom parlamentu".

"Ukoliko Nestorović ostane pri tome, onda ćemo u nekom trenutku ponovo ići na gradske izbore... A u Republici ćemo vrlo brzo da konstituišemo parlament", rekao je Vučić.

Nastavljeni protesti i štrajk glađu zbog navoda o izbornoj krađi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova OEBS-ove misije za demokratske institucije i ljudska prava, Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine OEBS-a, ukazao je na "ozbiljne neregularnosti" tokom izbora u Srbiji.

Oni su 18. decembra konstatovali da su te izbore, između ostalog, obeležile zloupotrebe javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Nakon tih ocena, reagovali su i visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi). Oni su 19. decembra pozvali Srbiju da "opipljivo unapredi" izborni proces.

Da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, Srbiju su 19. decembra pozvale i Sjedinjene Američke Države.

SNS je u više navrata odbacila optužbe o prekrajanju izborne volje i neregularnostima.

XS
SM
MD
LG