Dostupni linkovi

Deo evroparlamentaraca pozvao na istragu nepravilnosti tokom izbora u Srbiji


Evropski parlament u Strazburu, Francuska.
Evropski parlament u Strazburu, Francuska.

Poslanici kluba socijaldemokrata u Evropskom parlamentu (EP) pozvali su na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

"Jučerašnji izbori u Srbiji doneli su još jednu pobedu dugogodišnjem predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, ali verodostojni izveštaji o izbornim prevarama i tvrdnjama o nasilju bez presedana izazivaju ozbiljnu zabrinutost", konstatuje druga najveća grupacija u parlamentu Evropske unije.

U saopštenju objavljenom na njenom sajtu, grupa Socijalisti i demokrate navodi i da "izražava punu podršku ljudima u Srbiji koji traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnost".

Njihov poslanik Andreas Šider (Schieder), član misije EP koja je posmatrala izbore u Srbiji, izjavio je da je "uznemirujuće čitati izveštaje o (izbornim) prevarama i pokušajima režima (Aleksandra) Vučića da utiče na rezultate".

"Krađa glasova, mito i korupcija ne smeju biti dozvoljeni u demokratskom svetu", kazao je Šider.

Šider, evroposlanik iz Austrije, naveo je da su oni "izuzetno zabrinuti zbog prijavljenih pritisaka na birače, govora mržnje u kampanji, uznemiravanja novinara i civilnog društva u Srbiji, zloupotrebe administrativnih resursa i mogućeg ruskog ili drugog stranog zlonamernog mešanja i manipulacije".

"Posebno smo zabrinuti zbog tvrdnji o prevarama (na izborima) u Beogradu, koje su možda ukrale pobedu opoziciji", naveo je Šider.

Uprkos svim zabrinutostima, dodao je Šifer, Socijalisti i demokrate se i dalje nadaju da Srbija može da pokaže istinsku posvećenost svom putu ka EU.

Na izborne nepravilnosti ukazale su domaće i međunarodne posmatračke misije koje su pratile održavanje izbora u Srbiji,.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Na izborne nepravilnosti ukazali su i posmatrači CRTA-e.

Oni su izrazili veliku zabrinutost i u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, uz ocenu da su drastična kršenja prava birača, zakona i institucija eskalirala na izborni dan.

Ocenili su i da rezultati beogradskih izbora "ne odražavaju slobodnu volju birača koji žive u njemu, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba tokom glasanja".

Da su lokalne izbore u Beogradu obeležile mnogobrojne neregularnosti i da rezultati nisu odraz izborne volje građana ocena je i stranaka opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja".

Na njihov poziv, deo građana okupio se na protestu u Beogradu 18. decembra tražeći poništavanje izbora u glavnom gradu.

SNS je odbacila optužbe o prekrajanju izborne volje i neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

Naprednjaci proglasili pobedu, opozicija osporava rezultate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG