Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Konobarica u beogradskom restoranu, 13. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 19. maj, 2020.:

Tužilački tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) ispitao je više desetina osoba u predmetu u nabavke 100 kineskih ventilatora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH platila 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak na sastanku Kvadrilaterale sa liderima Bugarske, Grčke i Rumunije da je Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera, saopšteno je iz pres službe predsednika.

Grčka vlada je saopštila da su prihodi od turizma, vitalne industrijske grane te zemlje, smanjeni zbog mera ograničavanja i blokade usled pandemije korona virusa i najavila će detaljne smernice o načinu funkcionisanja sezone objaviti u sredu.

U italijanskim regionima Sardinija i Kalabrija, kao i u 43 provincije širom Italije koja postepeno izlazi iz dvomesečne blokade, u poslednja 24 časa nisu zabeleženi novi slučajevi zaraženih korona virusom.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u ponedjeljak (19. maja) da će trajno zaustaviti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ako ona u 30 dana ne napravi određena poboljšanja, te da će razmotriti dalje članstvo Sjedinjenih Država u toj organizaciji.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminuo je pacijent kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa. Riječ je o osamdesetsedmogodišnjem muškarcu iz Banjaluke. Preminuli je imao više hroničnih udruženih oboljenja, naveli su iz UKC Republike Srpske.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je svaki procenat pozitivnih od korona virusa koji je ispod pet odsto od testiranih zadovoljavajuću rezultat koji ne zahteva nove kapacitete za zbrinjavanje pacijenata.

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske, priopćeno je iz slovenske vlade, a prenose mediji.

Kina je danas prijavila sedam novih slučajeva zaraze korona virusom i nije prijavila nijedan smrtni slučaj. Prema zvaničnim podacima, 85 pacijenata je na lečenju i 392 u izolaciji pošto su pozitivne na koju simptome.

XS
SM
MD
LG