Dostupni linkovi

Dogovorena nezavisna provera odgovora SZO na pandemiju


Države-članica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ukupno njih 124 uključujući SAD i Kinu, usvojile su rezoluciju koja predviđa "nezavisnu procenu" odgovora te organizacije UN na pandemiju novog korona virusa.

Tekst rezolucije, usvojen konsenzusom, predviđa da se "što pre pokrene nepristrasna, nezavisna i potpuna procena" međunarodnog koordinisanog delovanja Svetske zdravstvene organizacije naspram pandemije sa ciljem da se poboljšaju svetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Članice SZO u utorak su nastavile tele-konferenciju o pandemiji tokom koje je do sada preminulo više od 319.000 ljudi širom sveta.

Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp uputio je pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), preteći da će trajno prekinuti njeno finansiranje zbog “užasnog upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju korona virusa”.

Tramp je dao rok od 30 dana da SZO napravi “značajan napredak i pokaže nezavisnost u odnosu na Kinu” ili će, u suprotnom, SAD napustiti tu organizaciju.

“Američki poreski obveznici izdvajaju između 400 i 500 miliona dolara godišnje za finansiranje SZO. Kina, sa druge strane, izdvaja manje od 40 miliona. Kao neko ko izdvaja najviše novca za ovu organizaciju, SAD imaju pravo da insistiraju na punoj odgovornosti”, rekao je Tramp juče, a prenosi Fajnenšl tajms.

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO, sa negde oko 15 odsto udela u godišnjem budžetu, prenosi BBC.

EU pozvala sve zemlje da podrže SZO

U međuvremenu je Evropska unija (EU) pozvala sve zemlje da podrže Svetsku zdravstvenu organizaciju nakon što je američki predsednik Tramp zapretio da će ukinuti finansiranje te organizacije Ujedinjenih Nacija (UN).

Portparolka Evropske komisije Virdžini Batu Henrikson izjavila je da je globalna saradnja jedino efikasna i održiva opcija za pobedu nad virusom Kovid-19, prenosi AP.

"Ovo je vreme za solidarnost. Nije vreme za upiranje prstom ili podrivanje multilateralne saradnje", rekla je Batu Henrikson.

XS
SM
MD
LG