Dostupni linkovi

Tramp traži od WHO poboljšanja ili trajno ukida finansiranje


Predsjednik Tramp i potpredsjednik Majk Pens, 18. maja 2020
Predsjednik Tramp i potpredsjednik Majk Pens, 18. maja 2020

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u ponedjeljak (19. maja) da će trajno zaustaviti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ako ona u 30 dana ne napravi određena poboljšanja, te da će razmotriti dalje članstvo Sjedinjenih Država u toj organizaciji.

Trump je ovo iznio u pismu generalnom direktoru WHO Tedrosu Adhanom Gebrejesusu, navodeći da će SAD ponovo razmotriti pitanje članstva u WHO.

Tramp je u aprilu privremeno zaustavio američke uplate za WHO, optužujući ovu organizaciju da promoviše kineske "dezinformacije" kada je u pitanju izbijanje zaraze korona virusom. Zvaničnici WHO-a su negirali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

U pismu koje je Tramp u ponedjeljak objavio na Tviteru, navodi se kako bi jedini korak naprijed koji bi WHO mogla napraviti da demonstrita nezavisnost od Kine.

Pismo na četiri strane optužuje WHO za ignorisanje kredibilnih izvještaja da se virus raširio u kineskom Vuhanu jošpočetkom decembra i da su tvrdnje koje je iznosila ova orbanizacija bile "ili grubo netačne ili pogrešne".

Prethodno, istog dana kada je napisao pismo direktoru WHO, Tramp, koji se suočava sa kritikama njegovog sistema borbe protiv pandemije, nazvao je ovu zdravstvenu organizaciju UN-a "kineskom marionetom".

Američko izdvajanje za WHO

Washington je do sada uplaćivao najveći finansijski doprinos Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sa sjedištem u Ženevi. Međutim, nekoliko posljednjih sedmica Trump ponavlja optužbe na račun WHO, tvrdeći da se ona svrstala uz Kinu, prikrivajući ozbiljnost situacije s korona virusom kad se on pojavio u decembru.

Prema Trampovim riječima, SAD uplaćuje oko 450 miliona dolara godišnje WHO-u, dok Kina uplaćuje samo 40 miliona.

"Jedna od ideja je bila "spustiti naših 450 na 40, ali neki ljudi smatraju da je to previše", kazao je Trump.

Tramp takođe optužuje WHO, čiji je glavni zadatak koordinisati situacije zdravstvenih kriza u svijetu, da se oglušila na upozorenja Tajvana o ozbiljnosti zaraze korona virusom.

Od do sada potvrđenih 4,8 miliona potvrđenih slučajeva korona virusa u svijetu, 1,5 milion su slučajevi registrovani u SAD, gdje je više od 90.000 smrtnih slučajeva.

WHO za nezavisnu istragu

Istovremeno, upravljačko tijelo WHO-a založilo se za nezavisnu procjenu o tome kako je odgovorilo na prijetnju korona virusom.

Ovaj potez uslijedio je na prvom godišnjem sastanku tog tijela od kako je počela priča sa korona virusom, te uslijedila pandemija koja je usmrtila više od 318.00 ludi, zaustavila ekonimije i putovanja i stavila i karantin milijarde ljudi

Direktor WHO naveo je da će inicirati nezavisnu istragu u "prvom prikladnom momentu".

Kineski predsjednik Ksi Đinping je tokom sastanka ovog tijela video linkom rekao da će Peking podržati istragu tek nakon što pandemija bude stavljena pod kontrolu i obećao dvije milijarde američkih dolara za zdravstvene mjere i razvoj pomoći u naredne dvije godine za borbu protvi pandemije.

  • Iz izvještaja Reutersa, AP-a, AFP-a i Dpa.
XS
SM
MD
LG