Dostupni linkovi

Dr Stevanović: Porast broja obolelih u Srbiji očekivan, nije zabrinjavajući


Beograd 5. maja
Beograd 5. maja

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je svaki procenat pozitivnih od korona virusa koji je ispod pet odsto od testiranih zadovoljavajuću rezultat koji ne zahteva nove kapacitete za zbrinjavanje pacijenata.

On je za TV Prva rekao da je porast broja obolelih od korona virusa bio očekivan sa relaksiranjem mera, ali da taj broj nije zabrinjavajući.

"Danas ne govori o otvaranju novih kovid centara, već o postupnom zatvaranju postojećih" rekao je Stevanović i dodao da će neke privremene bolnice biti u "stanju mirovanja", ali spremni da ako treba opet prime pacijente.

Infektivna klinika, prema njegovim rečima, danas radi sa dve trećine kapaciteta, ima 73 kovid pacijenta, 12 je na intenzivnoj nezi a četvoro na respiratoru.

On je potvrdio da pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom i dalje ima, a li da su redji nego na početku epidemije.

Stevanović je ponovio da se kraj epidemije može proglasiti tek kada 28 dana u Srbiji ne bude zabeležen ni jedan novi slučaj zaraze, prenosi Beta.

U epidemiologiji nije moguće davati prognoze jer sve zavisi pre svega od ponašanja ljudi", rekao je Stevanović i istakao da su distanciranje na otvorenom, maske u zatvorenom prostoru i pranje ruku, i dalje glavne mere koje vode gašenju epidemije.

U Srbiji je do sada registrovano 10.699 slučajeva infekcije korona virusom, a od posledica je preminula 231 osoba.

XS
SM
MD
LG