Dostupni linkovi

Građani Hrvatske u Sloveniju bez ograničenja


Granica Slovenije i Hrvatske

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske, priopćeno je iz slovenske vlade, a prenose mediji.

„Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze COVID-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantene ili samoizolacije prilikom prelaska granice,” navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost, nakon sjednice u ponedjeljak navečer.

Nakon što je krajem prošlog tjedna proglasila kraj epidemije bolesti COVID-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica EU-a i zajedničkog Europskog gospodarskog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je medijima da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka lipnja, a u ponedjeljak 18. svibnja je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za vanjske poslove Peterom Szijjartom.

Prema njegovim riječima, cilj je da se utvrde protokoli za režim prijelaza granice i osiguraju svi uvjeti da ne dođe do ugroze zdravlja, odnosno mogućnosti širenja korona virusa.

Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom

XS
SM
MD
LG