Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Volonteri grčkog Crvenog krsta mjere temperaturu ljudima koju ulaze u prostorije suda, Atina, 30. april, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 30. april, 2020.:

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda u četvrtak je objavio preporuke u vezi sa radom restorana i kafića, koji bi trebalo da ponovo budu otvoreni od 4. maja, a nakon tog datuma očekuje se i normalizacija javnog gradskog prevoza u glavnom gradu Srbije.

Služba EU za podršku azilu je danas objavila da se broj zahteva za azil smanjio gotovo za polovinu od prošlog meseca; kada su pojačane mere za suzbijanje korona virusa.

Na ceremoniji primopredaje opreme u magacinu „Milšed Grupe“ kod Stare Pazove, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Norveškoj i EU i ocenio da će ta pomoć u značajnoj meri doprineti unapređenju kapaciteta zdravstvenih ustanova u unutrašnjosti da se izbore ne samo sa posledicama korona virusa, već i drugih hroničnih bolesti.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je cenzuru koju je uvela Kina na određene naučne publikacije o korona virusu zbog čega bi svet mogao da bude uskraćen za neophodne informacije u borbi protiv pandemije.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da će postupno ublažiti mjere postavljene zbog pandemije korona virusa, uzimajući u obzir razlike u razini stope infekcije u različitim dijelovima zemlje.

Ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov pozvao je stanovnike Ukrajine da budu strpljivi i da ne krše mjere ograničenja, u vrijeme kada je broj zaraženih virusom korona u toj zemlji porastao na 10.000.

Broj slučajeva oboljenja COVID-19 u Rusiji porastao je za 7.099 tokom prethodnog dana na ukupno 106.498 u svim regionima, saopštio je krizni centar sa suzbijanje korona virusa.

Epidemiolog i Član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio je u četvrtak da je predlog koji je dan ranije izneo predsednik Srbije Alesandar Vučić da zabrana kretanja tokom prvomajskih praznika traje od četvrtka u 18 časova do subote u 5 časova "kompromisno rešenje" o kom će se, kako je najavio, raspravljati na sednici Kriznog štaba.

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg poklonila je Fondu UN za decu (UNICEF) 100.000 dolara za zaštitu dece od korona virusa, saopštile su danas UN.

Kina je registrovala četiri nova slučaja zaraze virusom korona na dan 29. aprila, dok ih je dan ranije bilo 22, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija.

XS
SM
MD
LG