Dostupni linkovi

U Srbiju stigao deo medicinske pomoći Norveške i EU


Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad (prvi sleva), predsednik Srbije Aleksandar Vučić, EU ambasador Sem Fabrici, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad (prvi sleva), predsednik Srbije Aleksandar Vučić, EU ambasador Sem Fabrici, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

U Srbiju je u četvrtak stigao prvi deo medicinske opreme za borbu protiv bolesti COVID-19, a koju su donirale Norveška i Evropska unija (EU).

Na ceremoniji primopredaje opreme u magacinu „Milšed Grupe“ kod Stare Pazove, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Norveškoj i EU i ocenio da će ta pomoć u značajnoj meri doprineti unapređenju kapaciteta zdravstvenih ustanova u unutrašnjosti da se izbore ne samo sa posledicama korona virusa, već i drugih hroničnih bolesti.

“Danas stiže pedeset respiratora, a stići će još sedamdeset. Dakle, upno će biti 120 respiratora i stotinu posebnih monitora za intenzivnu negu. Radi se o velikom novcu i veliko hvala našim norveškim i evropskim prijateljima”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da se Srbija već sprema za drugi talas epidemije.

“Vi ste sada mogli da vidite da je ovaj magacin u kojem je uvek mnogo robe, danas najpuniji i Srbija je spremna”, rekao je Vučić.

Ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad je kazao da je naročito ponosan jer je njegova Vlada uspela da obezbedi pomoć za Srbiju i tako umanji rizik po zdravlje mnogih pacijenata.

“Na molbu predsednika Vuića namenili smo značajan deo naših sredstava za odeljenja intenzivne nege u Srbiji, kako bismo povećali njihove kapacitete. Kao prioritet smo postavili nabavku kliničkih respiratora koji spasavaju živote, ali i instrumene za monitoring”, rekao je Jelstad.

On je dodao da je ponosan što “smo u ovoj prvoj fazi izbijanja epidemije uspeli da delujemo pravovremeno i brzo pomogli Srbiji”.

“Nažalost, imali smo veliko kašnjenje u ovim isporukama usled gotovo brutalnih uslova na međunarodnom tržištu za sofisticiranu medicinsku opremu. Ali, danas imamo najmanje 50 instrumenata za monitoring i veliki broj visokotehnoloških respiratora pod krovom ovog magacina, a mnogo više će ih doći narednih nedelja”, rekao je Jelstad.

Evropska unija je od prvog dana uz Srbiju u borbi protiv bolesti COVID-19, izjavio je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

“Prvi ugovor o finansijskoj pomoći sam potpisao još 20. marta sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović i zahvaljujući njemu EU je pokrila troškove većeg broja kargo aviona. Do danas je stiglo 12 takvih aviona, koji su dopremili 500 tona opreme”, rekao je Fabrici.

Dopremanje opreme u Srbiju uz pomoć EU i UNDP
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Fabrici je dodao da je 3. aprila potpisan ugovor sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) potpisan još jedan ugovor, vredan 4,9 miliona evra za pokrivanje transportnih troškova i nabavku medicinske opreme.

“Neku od te opreme smo danas videli, među njiha su i preko potrebni respiratori. Tu je i 100 trijažnih kontejnera koji su postavljeni ispred bolnica širom Srbije, zatim maske, beskontaktni termometri, reagensi za testiranje. Sve to je stizalo tokom aprila i nastaviće da dolazi tokom maja”, rekao je Fabrici.

Vučić: Srbija ima velika očekivanja od samita u Zagrebu

Fabrici je kazao da je Evropska komisija, uoči samita lidera Zapadnog Balkana i predstavnika EU, koji bi trebalo da posredstvom video linka bude održan 6. maja, predstavila "značajan paket finansijske pomoći, vredan 3,3 milijarde evra".

"Taj paket podrazumeva donacije i pomoć ne samo za zdravstveni sistem, već i bankarske garancije. Sve to radimo u saradnji sa Evropskom investicionom bankom", rekao je Fabrici.

Aleksandar Vučić je kazao da Srbija ima velika očekivanja od ovog samita.

"Za nas je ta konferencija važna ne samo zbog novca koji će biti stavljen na raspolaganje, jer mi ćemo gledati da uzmemo što je moguće manje zajmova, ali da učestvujemo u svim programima EU. To je naročito bitno za našu koordinaciju i zajedničku pobedu ne samo nad korona virusom, već i na dalje ekonomsko unapređenje", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG