Dostupni linkovi

Pacoli stigao na Kosovo


Bežet Pacoli, kao ministar inostranih poslova Kosova, tokom posete Sloveniji 13. marta 2020.
Bežet Pacoli, kao ministar inostranih poslova Kosova, tokom posete Sloveniji 13. marta 2020.

Predsednik Alijanse novo Kosovo, nekadašnji kosovski šef diplomatije, Behdžet Pacoli (Behxhet Pacolli) stigao je u četvrtak uveče, 30. aprila, na prištinski aerodrom i tom prilikom izjavio da će poštovati odluke institucija Kosova.

Pacoli, međutim, nije odveden u karantin već je u svojoj kući na periferiji Prištine.

Na Kosovu su se mogla čuti nagađanja prethodnih dana gde se nalazi i po pitanju njegovog mogućeg povratka u zemlju u trenutku zatvorenih granica zbog korona virusa i veoma osetljive političke situacije, međutim, on ih je prekinuo objavom na Fejsbuku da se nalazi u Albaniji.

Napisao je da radi na projektu obnove Tumana, mesta u toj državi koje je pretrpelo velike posledice od zemljotresa prošle godine. Kako je u toj poruci naveo, u Albaniji je bio u svom stanu na zapadu zemlje. Dodao je da je u mislima 24 sata na Kosovu i da sa zabrinutošću, ali i uz satiričan osmeh prati "policijski telenovele" oko njega.

On se u poruci na Facebook-u obratio i premijeru na dužnosti Aljbinu Kurtiju (Albin), kog je podržao pri izboru za premijera u februaru ove godine:

"G. Kurti, otićićete i vratićete se na vlast, jer je to zakon pluralizma, rotacije. Ostavite svoj trag modernoj istoriji Kosova i našem narodu tako što je gradite, ne uništavate je; poštujući čoveka, ne napadajući ga; sa zahvalnošću a ne agresivnošću; ujedinjavanjem, a ne deljenjem", napisao je Pacoli.

Ko traga za Pacolijem?

Naime, dok Demokratski savez Kosova (DSK) završava pregovore sa partijama u cilju formiranja nove vlade, na Kosovu se vodila rasprava gde je Pacoli, koji je i poslanik u Skupštini Kosova, a čija partija takođe teži da bude deo buduće vlade.

Takođe, pitanje kojim se bave i javnost i politički krugovi jeste da li je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) prevezao Pacolija iz Albanije na Kosovo u vreme ograničenog kretanja zbog korona virusa.

Kako su se pojavile sumnje?

Sumnje po tom pitanju izneo je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova na dužnosti Djeljalj Svećlja (Xhelal Svecla).

Demokratski savez Kosova, od kojeg je Tači kao drugoplasirane partije na izborima 6. oktobra 2019. tražio mandatara za formiranje nove vlade, još uvek nema potreban 61 glas za izglasavanje vlade.

Iz te partije su u sredu uveče (29. april) preneli predsedniku Kosova da “čim se obezbedi parlamentarna većina, partija će predložiti i zvanično kandidata za premijera”. Kandidat za premijer je Avdulah Hoti.

DSK je do sada postigao sporazum o zajedničkoj vladi sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush), Srpskom listom i Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja. Očekuje se dogovor i sa Pacolijem i ostalim manjinskim partijama.

Gde je pandemija zatekla Pacolija?

Pacolija je, međutim, pandemija zatekla u Švajcarskoj i napori poslednjih dana da se vrati na Kosovo do četvrtka uveče nisu bili uspešni.

Njegov avion je trebao da sleti na Kosovo u utorak, ali je umesto u Prištinu navodno sleteo u Tiranu. Granice Kosova i Albanije inače su zatvorene usled pandemije.

Da li se Tači sastao sa Pacolijem?

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, Svećlja, na konferenciji za medije u sredu je izneo tvrdnju da postoji sumnja da se Tači tokom jednog putovanja u Albaniji sastao sa poslanikom Pacolijem.

“Od granične policije kasno sinoć (utorak) sam informisan da je predsednik Hašim Tači prešao državnu granicu oko 18 sati u pravcu Albanije. Isti se vratio nešto posle 19 sati kada je predsednikova pratnja zaustavljena i kada je konstatovano da se u njoj nalazi predsednik”, kazao je Svećlja.

Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

On je dodao da je Tači sedeo na mestu suvozača i da nije moglo da se utvrdi da li je i Pacoli sa njim zbog zatamljenih stakla. Takođe je istakao da Tači nije obavestio državni protokol o njegovom putovanju.

Naveo je i da ukoliko se u vozilu nalazio Pacoli, onda bi Tači trebalo da bude u izolaciji na osnovu odluke Vlade Kosova. Od Pacolija je zatražio da kaže gde se nalazi, i poručio da ukoliko se pojavi u javnosti bez podvrgavanja određenim merama, onda će organi reda da poduzmu korake.

RSE je pokušao da kontaktira Pacolija, ali bezuspešno.

Tači kaže da je kod kuće

U sredu uveče, Tači je u direktnom uključenju na Televiziji Dukadjini da je “od oslobođenja Kosova do juče kada sam izašao i ušao na relaciji Kosovo-Albanija prošao sam kroz iste procedure, a što se tiče interesovanja Svećlje i Kurtija (Albin, premijer na dužnosti), koji su se pretvorili u kriminalni poduhvat, ja se nalazim kući”. Tači je odbacio tvrdnje da je preko granice preveo Pacolija.

Kurti odgovara Tačiju

Premijer na dužnosti Kurti potom je na Fejsbuku napisao da je Tačijevo putovanje bez protokola u suprotnosti sa merama pandemije COVID-19 i “loš primer koji gradjani ne trebaju da slede”.

“Što se uvreda tiče”, Kurti je pozvao Tačija na televizijsku debatu “a ako hoće neka uzme sa sobom i Behdžeta Pacolija, a ja ću Svećlju i Rašita Ćeljaja" (Rashit Qelaj, direktor policije).

Pacoli optužuje

Pacoli je na Tviteru optužio vladu na dužnosti da mu ne dopušta da se vrati na Kosovo kako bi kao izabrani poslanik obavio svoje dužnosti.

Na osnovu poduzetih mera u cilju sprečavanja širenja pandemije, svaka osoba koja uđe na Kosovo mora da ode u karantin (Studentski centar) na 14 dana.

Inače, Pacolijeva i Ljimajeva predizborna koalicija dobila je šest poslaničkih mandata u Skupštini Kosova.

Kako se stiglo dovde?

Demokratski savez Kosova pokrenuo je razgovore o formiranju vlade nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) 23. aprila putem pisma zatražio od lidera DSK-a ime kandidata za mandatara buduće vlade Kosova.

Do ove situacije je došlo nakon pada Kurtijeve vlade 25. marta, 51 dan od njenog formiranja. Kurtijeva vlada srušena je na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova a zbog nesuglasica.

Tači je potom od Kurtija u nekoliko navrata zatražio ime novog mandatara vlade, budući da je Kurtijev pokret Samoopredeljenje pobednik na izborima 6. oktobra. Kurti nije bio zainteresovan za novu vladu već za izbore nakon okončanja pandemije, a da do tada funkcioniše njegova vlada na dužnosti.

On je nedavno izjavio da se nova vlada može formirati samo izborima i poručio da njegova partija neće uspeti da zaustavi narod od protesta. U slučaju formiranja vlade, on je kazao da će se obratiti Ustavnom sudu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG