Dostupni linkovi

Kon: Kraći policijski čas ovog vikenda je kompromisno rešenje


Rasprava oko ovog vikenda je apspolutno preterana jer se može dogoditi da se pokvari sve: Predrag Kon
Rasprava oko ovog vikenda je apspolutno preterana jer se može dogoditi da se pokvari sve: Predrag Kon

Epidemiolog i Član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio je u četvrtak da je predlog koji je dan ranije izneo predsednik Srbije Alesandar Vučić da zabrana kretanja tokom prvomajskih praznika traje od četvrtka u 18 časova do subote u 5 časova "kompromisno rešenje" o kom će se, kako je najavio, raspravljati na sednici Kriznog štaba.

"Pretpostavljam da će struka prihvatiti, svako će pojedinačno da se izjasni kako obično i biva. Verovatno će biti tako kako je predloženo", rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Kon smatra da je rasprava oko ublažavanja policijskog časa tokom prvomajskih praznika "apsolutno preterana" i dodao da se "ne oseća dobro" zbog toga.

"Rasprava oko ovog vikenda je apspolutno preterana jer se može dogoditi da se pokvari sve. Mislim da treba da se izdrži, ali razumem da je kompromis uvek najbolje sprovesti jer time izlazimo iz problema koji je isfabrikovan i preteran. Ljudi ne znaju koliko je ovo teška i smrtonosna bolest, da umre svaki peti stariji sa hroničnim tegobama", rekao je Kon.

On je dodao da su lekari insistirali da bi trebalo izdržati zabranu kretanja tokom produženog vikenda jer bi to bio kako je rekao, poslednji vikend sa zabranom.

"Ideja je bila da se potpuno relaksiraju stariji što je, po nama, u ovom trenutku najznačajnije, da im se obezbedi da mogu da hodaju slobodno tokom čitavog perioda, to je bila suština predloga, ako ne računamo da bi se i frekvencija kontakata time sprečila", rekao je Kon.

Dodao je da je ovaj vikend posebno značajan jer je kako je naveo, "opšte poznato da u toku prvomajskih praznika postoje okupljanja i poznata druženja na otvorenom prostoru", te ocenio da je sada sve pitanje “naše svesti”.

"Ovo ponašanje i insistiranje za ovaj vikend pokazuje da nismo došli svi do te svesti, to je jasno", rekao je Kon.

Govoreći o ukidanju vanrednog stanja, rekao je da će se to dogoditi onog momenta kad aktivnost virusa bude nedelju dana vrlo niska.

"Nakon toga, biće neophodno neprekidno pratiti virus. Ako se ponovo diže, moraćemo da postupamo", dodao je Kon.

XS
SM
MD
LG