Dostupni linkovi

RSF osuđuje kinesku cenzuru na naučne tekstove o korona virusu


Ljudi stoje ispred zastave Komunističke partije Kine, Vuhan, Kina, 2. april

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je cenzuru koju je uvela Kina na određene naučne publikacije o korona virusu zbog čega bi svet mogao da bude uskraćen za neophodne informacije u borbi protiv pandemije.

Kako podseća RSF u saopštenju, kinesko Ministarstvo za nauku i tehnologiju je početkom aprila obavestilo najmanje dva kineska univerziteta da bi njihova istraživanja o korona virusu trebalo da dobiju njegovo odobrenje pre objavljivanja, što je "neobična praksa čak i u svetlu uobičajene prakse kineskog režima da cenzuriše".

"Peking se mora odreći ovog novog oblika cenzure kojim može da se smanji protok naučnih informacija iz Kine i tako oslabe globalni napori u borbi protiv pandemije", istakao je direktor azijske kancelarije RSF, Sedrik Alviani.

"U nastojanju da iz međunarodne zajednice ukloni rezultate naučnih istraživanja o korona virusu, režim pokazuje monstruoznu sebičnost i pokazuje lažan aspekt diskursa o odgovornosti i solidarnosti koju projektuje od početka krize", dodaje Alviani.

Kineske vlasti "čine sve kako bi nametnule svoj narativ o korona virusu cenzurisanjem medija i društvenih mreža, blaćenjem stranih novinara koji dovode u pitanje njihovo upravljanje krizom i širenjem lažnih vesti", navode Reporteri bez granica.

Kina se nalazi na 177. mestu od 180 zemalja sveta na listi RSF o slobodi štampe za 2020.

Kina i Rusija ciljano do globalne publike kroz COVID-19 propagandu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

XS
SM
MD
LG