Dostupni linkovi

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda: U kafiće i javni prevoz uz fizičku distancu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda u četvrtak je objavio preporuke u vezi sa radom restorana i kafića, koji bi trebalo da ponovo budu otvoreni od 4. maja, a nakon tog datuma očekuje se i normalizacija javnog gradskog prevoza u glavnom gradu Srbije.

Kako se navodi na sajtu Gradskog zavoda, rad ugostiteljskih objekata obuhvataće dostavu hrane na kućnu adresu, šaltersku prodaju hrane i pića, rad objekata na otvorenom (bašte) i u zatvorenom prostoru.

„Pri tome će se morati obezbediti potrebna količina propisane lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za zaposlene i korisnike, primena socijalnog distanciranja. Gosti u ugostiteljske objekte moraju ulaziti sa maskom i rukavicama, koji se moraju nositi i prilikom preuzimanja hrane i pića putem kućne dostave ili šalterske prodaje. Po ulasku u ugostiteljski objekat u zatvorenom i otvorenom prostoru gosti će skidati maske neposredno pred konzumaciju hrane i pića“, stoji u preporukama objavljenim na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Takođe, kako se navodi, prostorije, pribor, oprema za rad i svi predmeti koji dolaze u kontakt sa mušterijama, moraju se detaljno dezinfikovati pre, tokom i nakon upotrebe, a svaki objekat mora imati i sredstvo za dezinfekciju ruku korisnika, pri čemu se mora strogo voditi računa da dezinfekciono sredstvo ne dođe u dodir sa hranom.

Preporuke nalažu da se posebna pažnja mora posvetiti korišćenju sanitarnih prostorija i dezinfikovati ih više puta u toku dana.

S obzirom na trenutno važeću odluku Republičkog kriznog štaba, nije dozvoljeno sedenje više od dve osobe za stolom, a raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru se mora organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima ne bude manji od dva metra. U suprotnom se moraju obezbediti fizičke barijere.

Za usluge po principu šalterskog izdavanja hrane, preporučuje se da se postupak naručivanja i plaćanja hrane razdvoji od postupka izdavanja proizvoda, šri čemu bi trebalo razdvojiti i pultove na kojima se to obavlja, uz poštovanje socijalnog distanciranja, što važi i za korisnike u redu ispred šaltera.

“Prilikom dostave hrane, zaposleni je dužan da nosi masku i rukavice, prethodno najavi svoj dolazak, drži što veću moguću distancu od klijenta i nakon primanja gotovine izvrši dezinfekciju rukavica. Sa druge strane, preporuke nalažu da poslodavac treba da obezedi češće kraće pauze za odmor zaposlenih za vreme rada, obzirom na obavezu nošenja lične zaštitne opreme što dodatno zamara i opterećuje zaposlene”, stoji na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

U javni prevoz na prednja vrata, sa maskom i rukavicama

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je za Radio-televiziju Srbije da će međugradski saobraćaj u skladu sa preporukama lekara početi sa radom u ponedeljak, 4. maja, a da će se gradski prevoz vraćati fazno u Beogradu i Nišu od 8. maja.

Kako se navodi u preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje, u okviru uvođenja javnog prevoza potrebno je obezbediti maksimalno korišćenje raspoloživog voznog parka, kako bi se smanjile gužve na stajalištima i u vozilima.

„Vozači i druga službena lica moraće da nose maske i rukavice, dok će vozači biti ograđeni pregradom. U vozilima se preporučuje postavljanje „fluotraka“ ili drugih materijala za vidno obeležavanje, kako bi se obezbedila neophodna distanca između ljudi koji stoje u vozilu, a na stajalištima i u vozilima se preporučuje postavljanje dozera sa dezinfekcionim sredstvom. Svako ko uđe u vozilo moraće da ima masku i rukavice, ulaziće se isključivo na prednja vrata na kojima će stajati službeno lice koje će regulisati broj putnika u vozilu, davati uputstava o ponašanju i ličnoj zaštitnoj opremi i proveravati vozne isprave“, stoji u preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Putnicima će biti jasno naznačeno na koja vrata smeju da uđu u vozilo a na koja da izađu, a na sedištima će biti nalepnice sa uputstvima za sedenje sa razređenim rasporedom. Tokom vožnje prozori na vozilu moraju biti otvoreni radi lakše prirodne ventilacije unutrašnjeg vazduha, dok se centralna klimatizacija vozila neće koristiti, osim u vozilima na kojima se prozori ne mogu otvarati.

„Putnici koji imaju bilo koji od simptoma respiratorne infekcije moraju odustati od vožnje, a svi prevoznici su dužni da redovno održavaju higijenu u vozilima, što podrazumeva svakodnevnu pojačanu dezinfekciju unutrašnjosti vozila“, navodi se u zvaničnim preporukama.

Preporuke za teretane i frizere

U Srbiji je od ponedeljka, 27. aprila, počelo popuštanje mera uvedenih zbog pandemije korona virusa. Otvoreni su frizerski i kozmetički saloni i teretane uz poštovanje zaštitnih mera.

Prema preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje, teretane i fitnes klubovi moraju obezbediti adekvatna dezinfekciona sredstva na ulazu i po unutrašnjim prostorijama, kao i obaveštenja o merama lične zaštite.

„Sprave za vežbanje i sale za grupna vežbanja mogu se koristiti samo uz zakazivanje unapred i uz poštovanje rastojanja od dva metra među korisnicima i obaveznu naknadnu dezinfekciju prostorija“, navodi se na sajtu.

Frizerski i kozmetički saloni takođe moraju obezbediti maske i rukavice za zaposlene i mušterije, a u radnom prostoru ne sme da boravi više od dvoje korisnika usluga u isto vreme. U objektima mora postojati sredstvo za dezinfekciju ruku a sve površine i alati se nakon korišćenja moraju u potpunosti dezinfikovati.

Vanredno stanje zbog pandemije korona virusa u Srbiji je uvedeno 15. marta, od kada su postepeno uvođene mere zabrane kretanja i druge mere u okviru borbe protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG