Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Ljudi održavaju fizičku distancu tokom dostave hrane, Katmandu, Nepal, 28. april, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 28. april, 2020.:

Čelnika policija i graničnih policija Slovenije, Hrvatske, Srbije, Italije, Mađarske, Austrije i Bosne i Hercegovine u utorak su razgovarali, na redovnoj videokonferenciji, o ublažavanju mjera za borbu protiv pandemije korona virusa, navodi se u saopštenju Granične policije BiH.

"Prvo korona virus malo radi, od četvrtka do ponedeljka, a onda od ponedeljka do četvrtka ima slobodne dane pa možemo da šetamo po salonima i teretanama", izjavila je aktivistkinja pokreta '1 od 5 miliona', Valentina Reković.

Nakon što su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrdili informaciju da je uvoznik 80 respiratora iz Kine „F.H. Srebrena malina“ iz Srebrenice, u istragu se uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Ustavni sud Češke odbio je u utorak (28. aprila) tri od ukupno 11 žalbi na to što je vlada premijera Andreja Babiša 11. marta proglasila zbog epidemije virusa COVID19 vanrednu situaciju krize zbog epidemije, ograničila kretanje građana i zatvorila granice jer vlada za to polaže po Ustavu račune parlamentu a ne Ustavnom sudu.

Argentinske vlasti su zabranile sve domaće i međunarodne letove do 1. septembra, a razlog je smrtonosna pandemija.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, primio je zajedničko pismo predstavnika Evropske unije (EU) u kojima se potvrđuje ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme iz EU na Zapadni Balkan, saošteno je 28. aprila iz Dačićevog kabineta.

Kineski grad Vuhan koji je bio epicentar zaraze korona virusom, ni danas nema novih slučajeva zaraze, a drugi dan zaredom nema hospitalizovanih koji su oboleli od COVID-19.

"Ako pogledate, prve projekcije pokazivale su da bi moglo da umre 2,2 miliona ljudi, a sada procenjujemo da će ih biti 60.000 ili 70.000. Previše ih je. I jedna osoba je previše, ali mislim da smo doneli puno zaista dobrih odluka", rekao je Tramp.

XS
SM
MD
LG