Dostupni linkovi

SIPA istražuje nabavku respiratora u Federaciji BiH


Ilustracija
Ilustracija

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) istražuje nabavku respiratora i druge medicinske opreme u Federaciji BiH

Nakon što su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrdili informaciju da je uvoznik 80 respiratora iz Kine „F.H. Srebrena malina“ iz Srebrenice, u istragu se uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

„Državna agencija za istrage i zaštitu vrši odgovarajuće provjere u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti“, rekao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Miladinović kaže da trenutno ne može govoriti o detaljima predmeta. Prethodno je istragu za nabavku respiratora i druge opreme neophodne za borbu protiv pandemije korona virusa pokrenulo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

„Na osnovu objavljenih članaka pojedinih medija Kantonalno tužilaštvo formiralo je dva predmeta zbog nabavke respiratora i testova za COVID-19 u Federaciji BiH. Dakle, Tužilaštvo Kantona Sarajevo će provjeriti navode, kako bi se utvrdilo da li u postupku javne nabavke ove medicinske opreme ima elemenata krivičnog djela“, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Pošiljka od 80 respiratora koje je kupila Vlada Federacije BiH 25. aprila je avionom stigla iz Pekinga na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, po dolasku aviona, izjavio je da je ovo do sada najveća pošiljka respiratora za zdravstveni sistem Federacije BiH.

"Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora“, rekao je premijer Novalić.

Vrijednost 100 respiratora koje je kupila Vlada Federacije BiH je 10,5 miliona KM (5,3 miliona eura).

Od početka širenja pandemije korona virusa Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je i dva predmeta koji se odnose na smrti dvoje pacijenata zaraženih korona virusom u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG