Dostupni linkovi

Ustavni sud Češke odbio žalbe na vanrednu situaciju zbog virusa korona


Prag, april 2020
Prag, april 2020

Ustavni sud Češke odbio je u utorak (28 aprila) tri od ukupno 11 žalbi na to što je vlada premijera Andreja Babiša 11. marta proglasila zbog epidemije virusa korona vanrednu situaciju, ograničila kretanje građana i zatvorila granice jer vlada za to polaže po Ustavu račune parlamentu a ne Ustavnom sudu.

"Proglašenje vanredne situacije je čin vladanja koji ne podleže kontroli Ustavnog suda a da ga preispita može primarno demokratski izabrani vansudski organ što je Poslanički dom Parlamenta ČR. Zato Ustavni sud to nije mogao da razmatra", saopštio je Ustavni sud.

Pandemija iz minuta u minut


Tek ukoliko bi proglašenje vanredne situacije ili stanja sadržalo uz to i neke konkretne mere ili ako bi se na Ustavni sud obratila politička manjina, mogao bi akt proglašenja vanrednih situacija i stanja da preispita, ili i ukine ukoliko bi bio u suprotnosti da osnovnim principima demokratske pravne države, stoji u saopštenju.

U žalbama koje su stigle Ustavnom sudu Česi su protestovali zbog zabrane okupljanja u samoj Češkoj, zabrane putovanja van Češke, obaveze da se nose maske ili marame i šalovi preko lica u javnom prostoru, zatvaranja radnji i ograničenje rada državne uprave sa strankama.

Češka vlada te mere donela je prvo na osnovu Zakona o vanrednim stanjima i situacijama a zatim ih je produžila na osnovu Zakona o zaštiti javnog zdravlja a opozicija je svojim glasovima podržala potrebu uvođenja vanredne situacije, za stepen blaže od vanrednog stanja, na mesec dana i pristala da ga produži na još 14 dana do kraja aprila.

U Češkoj je od 1. marta kada su utvrđena prva tri slučaja zaraze virusom korona nakon 226.255 obavljenih testova zabeleženo 7.449 slučajeva pozitivnih od čega je već ozdravilo 2.842 ljudi, dok je umrlo 223 a u bolnicama je 359 pacijenata od toga 73 na intenzivnoj nezi.

XS
SM
MD
LG