Dostupni linkovi

EU ukida restrikcije na izvoz medicinske opreme


Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, primio je zajedničko pismo predstavnika Evropske unije (EU) u kojima se potvrđuje ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme iz EU na Zapadni Balkan, saopšteno je 28. aprila iz Dačićevog kabineta.

U pismu, koje su potpisali Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žozep Boreli (Josep Borrell), evropski komesar za trgovinu Fil Hogan (Phil Hogan) i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi), a koje je upućeno ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana, navodi se da je EU u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima.

"Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Komisija upravo donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa vašim potrebama, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan. Naravno, očekujemo da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u EU takođe biti ukinute, kao i da ćete osigurati da ovo izuzeće koje se odnosi na dozvole za izvoz neće biti zloupotrebljeno ponovnim izvozom iste robe", navodi se u pismu, koje je objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

U njemu se ističe značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primena zelenih koridora.

"Evropska komisija preduzima do sada nezapamćene korake da vas uključi u inicijative EU u borbi protiv pandemije izazvane COVID-19. Dozvolite da vas još jednom uverimo u nepokolebljivu posvećenost EU da pomogne svojim partnerima sa Zapadnog Balkana kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka EU", navodi se u pismu evropskih zvaničnika.

EU je sredinom marta uvela takozvanu "šemu autorizacije" koja omogućava zemljama članicama EU da same odluče hoće li izvoziti medicinsku i ostalu zaštitnu opremu.

U saopštenju koju je izdala predsednica Evropske komisije Von der Leyen navodi se da mere važe za celu teritoriju EU u cilju zadržavanja dovoljnih zaliha unutar bloka.

"Moramo zaštititi naše zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji odbrane protiv virusa. Moramo ih zaštititi zaštitnom opremom - maskama, rukavicama, zaštitnom odećom itd”, istakla je Von der Leyen u video poruci tada.

XS
SM
MD
LG