Dostupni linkovi

Iz karantina do teretane i frizera, pa u karantin


Kod frizera uz zakazivanje i sa maskom
Kod frizera uz zakazivanje i sa maskom

Relaksacija restriktivnih mera koja je od ponedeljka 27. aprila postepeno počela da se primenjuje uz najavljenu, novu višednevnu zabranu kretanja tokom prvomajskih praznika, izazvale su oštre reakcije dela javnosti. Dok aktivisti za ljudska prava smatraju da će to voditi ka „zadršci u poverenju građana“, najveći opozicioni blok najavljuje protest.

„Građani su do sada pokazivali veliko poverenje u mere koje su Vlada Srbije i Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 donosili, ali je nova, trodnevna najava zabrane kretanja uz istovremeno popuštanje pojedinih mera – kao što je otvaranje teretana, dovelo do zadrške u tom poverenju“, ocenila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednica nevladinog Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Katarina Golubović.

„Naravno da tu postoje i ekonomski interesi i da treba uvažiti interese preduzetnika u Srbiji koji su takođe jako bitni, ali se čini da ovako dugačko trajanje mera nije bilo neophodno. Ono je moglo da se sprovede i na nivou preporuke i da bi građani razumeli i poštovali tu vrstu preporuke kao što su i do sada poštovali naredbe“, rekla je za RSE Katarina Golubović.


Građani Srbije od ponedeljka kome je prethodila zabrana kretanja tokom čitavog vikenda, mogu da odu kod frizera, u kozmetički salon pa čak i u teretanu - naravno uz korišćenje zaštitnih i sredstava za dezinfekciju i poštovanje fizičke distance.

Ove nedelje sa radom počinju i zanatske radnje, prodavnice građevinskog materijala, tehničke robe, ponovo se otvaraju i pijace u zatvorenom prostoru...

Posle duže od mesec dana i Muzej Narodnog pozorišta najavljuje da će od utorka, 28. aprila, otvoriti vrata za posetioce.

Krizni štab: Struka smatra da vikend treba provesti kod kuće

Istovremeno je, međutim, za naredni vikend najavljena nova zabrana kretanja – dan duža nego prethodna, što je izazvalo burne reakcije dela javnosti i bilo povod za najavu protesta dela političkih partija, okupljenih oko opozicionog Saveza za Srbiju koji su državni vrh pozvali da promeni svoju odluku o zabrani kretanja.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na redovnoj konferenciji za medije održanoj u ponedeljak 27. aprila, rekla je da bez obzira na eventualnu promenu odluke državnog vrha o predstojećem vikendu, mišljenje struke je da bi ga trebalo provesti kod kuće i „biti strpljiv još neko vreme“.

Protest dela opozicije

Opozicija je za četvrtak, 30. april, u 18 časova, vreme kada bi trebalo da počne trodnevni policijski čas, najavila su da će se okupiti na stepenicama ispred Skupštine Srbije, mestu sa koga su se i u ponedeljak obratili novinarima.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, jedne od partija članica, istakao je na konferenciji za novinare Saveza za Srbiju 27. aprila da na ovaj protest ne pozivaju građane.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je istom prilikom da su „predsednik i premijerka prekršili Ustav“ i da je to razlog protesta protiv ponovnog, kako se izrazio „zatvaranja građana četiri dana u četiri zida".

„Zatvarate nas dok ublažavate mere, otvarate teretane, frizerske salone, a zabranjujete kretanje po parkovima uz držanje distance“, naveo je prethodno u video-poruci lider Stranke slobode i pravde, takođe partije - članice Saveza za Srbiju, Dragan Đilas koji je Vladu Srbije pozvao da povuče odluku o zabrani kretanja narednog vikenda.

„45 dana, uz neophodne i razumne mere koje smo podržali, trpimo torturu kao ni jedan drugi narod u Evropi jer ste se svi vi zezali sa virusom dok se cela Evropa za njega spremala“, rekao je Đilas aludirajući na konfereciju za medije održanu 26. februara kada je jedan od članova Kriznog štaba, dr Branislav Nestorović nazvao virus „najsmešnijm u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji“, rekao je Đilas u video poruci objaljvnoj na Facebook sranici njegove partije u ponedeljak 27. aprila.

Odluka da četvrti vikend za redom bude zabranjeno kretanje, Vlada Srbije saopštila je u nedelju 26. aprila, tačno dva dana nakon što je saopšteno da će od ponedeljka početi da rade frizeri i fitnes centri.

Objašnjena je potrebom „smanjivanja socijalnih kontakata na minimum“ s obzirom na to „da se bliže prvomajski praznici“.

„Sutra kod frizera, u teretanu i kod kozmetičara da budemo fit i lepi za zatvor od četvrtka popodne do ponedeljka ujutro“, napisali su na Tviteru popularni radijski voditelji iz Novog Sada, Daško i Mlađa, nakon što je saopštena odluka Vlade Srbije o novoj, trodnevnoj zabrani kretanja.

Razlozi ekonomske prirode

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon, za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, rekao je na redovnoj konferenciji za medije u nedelju 26. aprila, da je odluka o otvaranju teretana i frizerskih salona doneta „jer su oni morali da počnu da rade, inače bi se zatvorili“.

„Propisaće se mere, jedan na deset kvadratnih metara, sve mora da bude zakazano, mora da se obezbedi korišćenje dezinfekcionih sredstava i pre i posle korišćenja sprava, dezo-barijere na ulasku. Ako se koristi prostor za tuširanje, posle toga mora da se napravi dezinfekcija“, rekao je Kon.

Upitan zašto mogu teretane koje su zatvorene, a ne boravak u parkovima, Kon je rekao – zato što će svi sada krenuti u parkove. „Svi će krenuti na sport, na igre s loptom, gde je komunikacija mladih najizraženija. Broj rizika u odnosu na one koji su u fitnes centrima ne može da se uporedi. Na stotine puta se povećava frekvencija kontakata“, rekao je Kon. On je naveo da teretane nose rizik, ali da će ga svesti na minimum.

„Ček, ček... Teretane se otvaraju da ne bi ostale zatvorene zauvek, znači, platite, građani, da se zarazite. A ako vežbate u pustom parku, u kom ne možete da se zarazite, onda opet platite, ali kaznu jer ste hteli da vežbate bez rizika da se zarazite? Jesam dobro shvatila?“, pitala je na Tviteru novinarka nedeljnika Vreme i urednica portala vugl.rs Jovana Gligiorijević nakon konferencije Kriznog štaba.

Vožnja Beogradom za vreme policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Nakon novog karantina, nove olakšice mera

Dodajmo da je za nedelju nakon novog, trodnevnog policijskog časa, najavljeno dodatno popuštanje mera. Stanovnici Beograda će tako, prema najavama lokalne vlasti, nakon što im 4. maja bude dopušteno da izađu iz svojih stanova i kuća, moći i da se voze gradskim prevozom – uz maske, ograničen broj putnika i nova pravila ulaska i izlaska iz vozila.

Prema najavi ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović naredne nedelje će krenuti i međugradski saobraćaj.

„Opasnost nije još uvek prošla, važno je da pokažemo još malo strpljenja, a mere ćemo relaksirati korak po korak, u koordinaciji sa gradovima i lekarima, najpre međugradski, pa prigradski i najzad gradski saobraćaj", rekla je Mihajlović u ponedeljak na gradilištu obilaznice oko Beograda, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Od 1. maja, u zavisnosti od epidemiološke situacije, Vlada Srbije bi mogla da dozvoli i prevoz putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju sa aerodroma u Srbiji, navodi se u izmenjenoj uredbi objavljenoj u Službenom glasniku.

Takođe, do ponedeljka 11. maja, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao za TV Pink 18. aprila, planira se i otvaranje hotela, banja, tržnih centra, restorana, kafića…

Sve mere mogu ponovo biti pooštrene, ukoliko se nešto promeni, rekao je tada Vučić.

U Srbiji je do ponedeljka 27. aprila u 15 časova ukupno registrovano 8.275 obolelih od bolesti COVID-19. Od posledica su preminule 162 osobe.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

XS
SM
MD
LG