Dostupni linkovi

'1 od 5 miliona' ispred parlamenta zahteva ukidanje slobode kretanja za 1. maj


Vojnici ispred Skupštine Srbije (16. mart)
Vojnici ispred Skupštine Srbije (16. mart)

Aktivisti pokreta "1 od 5 miliona" zatražili su ispred Skupštine Srbije ukidanje najavljene zabrane kretanja za prvomajske praznike.

"Prvo korona virus malo radi, od četvrtka do ponedeljka, a onda od ponedeljka do četvrtka ima slobodne dane pa možemo da šetamo po salonima i teretanama", izjavila je aktivistkinja tog pokreta Valentina Reković.

Ona je poručila da nijedna zemlja u svetu nije propisala toliko dugu zabranu kretanja i da policijski čas ne sme da traje duže od 12 sati.

Vlada Srbije je najavila da će kao mera zaštite od pandemije korona virusa biti uvedena zabrana kretanja od četvrtka, 30. aprila, u 18 sati do ponedeljka, 4. maja, u 5 sati ujutru. Istovremeno Vlada je od ponedeljka 27. aprila počela popuštanje mera pa su tako otvoreni frizerski i kozmetički saloni i teretane uz obavezu poštovanja zaštitnih mera. Zabrana kretanja važi od 18 sati do 5 ujutru, s tim što je do sada bila tokom čitavog vikenda.

Desetina aktivista pokreta "1 od 5 miliona" nalaze se ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu tako što poštuju propisano rastojanje.

Članovi ovog pokreta organizovali su antivladine proteste koji su se počeli u decembra 2018. godine, sa zahtevom, između ostalih, za održavanje fer i slobodnih izbora. U januaru 2020. godine odlučili su da izađu na parlamentarne izbore, koji su u međuvremenu raspisani za 26. april. Zbog pandemije korona vrirusa sve izborne radnje su prekinute u martu.

XS
SM
MD
LG