Dostupni linkovi

Prva Povorka ponosa u BiH: Tu smo i oduvijek smo bili


Najavljeno je 500 učesnika, koje će osiguravati 1.200 policajaca

Ima izać! - prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa biće održana u nedjelju, 8. septembra, u Sarajevu. Najavljeno je 500 učesnika, koje će osiguravati 1.200 policajaca. Dan ranije održan je kontra skup pod nazivom „Dan tradicionalne porodice“, a nekoliko sati prije početka same Povorke, u nedjelju, najavljen je još jedan sličan.

Prva Povorka ponosa će krenuti od Vječne vatre u samom centru Sarajeva, a nastaviće ulicom Maršala Tita, do Trga Bosne i Hercegovine, gdje se nalaze institucije Bosne i Hercegovine (BiH).

Kako su objavili organizatori, Povorka će krenuti u 12:00 sati ispred Vječne vatre.

Svi prilazi centru grada već su zatvoreni, javljaju reporteri RSE.

Blokada na jednom od prilaza centru grada
Blokada na jednom od prilaza centru grada

Kontraskup kod naselja Ciglane

Nekoliko desetina građana okupilo se u sarajevskom naselju Ciglane na protestu protiv prve bh Povorke ponosa. Kažu kako na miran i dostojanstven način žele pokazati da se protive održavanju povorke ponosa, te je ovo njihov čin borbe protiv kako kažu nemorala i devijacija u društvu.

"Naša osnovna poruka je reći 'ne' nemoralu koje nam želi nametnuti LGBT populacija u javnom eteru. Mi se danas kitimo nekim retoričkim zavrzlamama kao što su heteroseksualac, transrodno... Brak je između muškarca i žene kao što je to uvijek bilo, kao što je to Bog stvorio, kao između ljudi, tako i između životinja", kaže Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor, jedan je od organizatora današnjeg okupljanja.

Brojni policijski službenici osiguravaju i ovaj skup na Ciglanama, ali u ovom dijelu glavnog grada saobraćaj neće biti obustavljen u narednim satima kao što je to slučaj na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici.


Iz Organizacionog odbora Povorke ponosa u saopštenju objavljenom u subotu podsjećaju da je prošlo više od pet mjeseci od kada je objavljeno kada će biti organizovana Povorka.

“Mi jesmo LGBTIQ osobe, ali smo i radnice/ci, i Romi/kinje, i nezaposlene osobe, i osobe sa invaliditetom, i sestre i braća, i kćerke i sinovi, i majke i očevi, i građanke i građani BiH. Teška ekonomska i socijalna situacija u državi, nezaposlenost, sumnjiva privatizacija, iseljavanje iz države, zagađeni zrak i voda, selektivna vladavina prava i svi ostali problemi utiču i na naše živote”, navode iz Organizacionog.

Dodaju kako se svođenjem nečijeg života samo na seksualnu orijentaciju opravdava dehumanizacija i nasilje koje se vrši.

“Zbog toga je neophodno da izađemo na ulicu da iskoristimo naše Ustavom zagarantovano pravo na javno okupljanje i kažemo da je dosta. Da kažemo da smo tu i da smo oduvijek bili/e ovdje”, zaključuju iz Organizacionog odbora.

Mama je uz LGBTIQ
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine pozvala je na nenasilje.


U svim džamijama u Bosni i Hercegovini u petak je vjernicima pročitan stav Vijeća muftija o najavljenoj Povorci. U tom stavu pored toga da što se podsjeća da je prema islamskom učenju brak “ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene”, a da se “homoseksualizam kvalificira kao veliki grijeh i razvrat”.

Posebna pažnja se skreće vjernicima “da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije”.


Dok su brojne javne ličnosti najavile da će učestvovati na Povorci ponosa, među kojima je i američki ambasador u BiH, Eric Nelson, udruženje Mladi muslimani uputilo je proglas u kojem pozivaju na neodržavanje povorke i navode da je “nedopustivo da se LGBT osobe prikazuju kao normalne, obične i miroljubive”.

U video obraćanju objavljenom na Facebook stranici ambasade Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, ambasador Eric Nelson izrazio je svoju podršku prvoj bosanskohercegovačkoj Povorci ponosa koja će biti održana u nedelju 8. septembra.

"Ambasada SAD-a izražava podršku prvoj Povorci ponosa u BiH. Cilj Povorke ponosa su jednaka ljudska prava za sve. Moj partner i ja cijenimo dobrodošlicu i poštovanje koju su nam ukazali ovdje. Učestvovaću u Povorci ponosa da bih dao podršku svim pripadnicima LGBTI zajednice i njihovim porodicama", rekao je ambasador Nelson tokom svog obraćanja.

U osigurani prostor Povorke će se moći ući samo na jedan ulaz iz Ulice Kulovića, gdje će svi učesnici morati proći sigurnosnu kontrolu. Tačno u 12:00 sati ulaz će biti zatvoren, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da naknadno uđe na Povorku.

Prvu bosanskohercegovačku Povorku štitiće i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada. Program će sačinjavati šetnja, govori članova i članica organizacionog odbora.

Nakon Povorke nije planiran prateći zabavni program, a organizatori podsjećaju da je prva bh. Povorka ponosa protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba, te predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG