Dostupni linkovi

U nedelju prva Povorska ponosa u BiH


Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa biće održana u nedjelju 8. septembra u Sarajevu. Kako su objavili organizatori, Povorka će krenuti u 12:00 sati ispred Vječne vatre u Titovoj ulici.

U osigurani prostor Povorke će se moći ući samo na jedan ulaz iz Ulice Kulovića, do 12:00 sati, gdje će svi učesnici morati proći sigurnosnu kontrolu.

Tačno u 12:00 sati Ulaz će biti zatvoren, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da naknadno uđe na Povorku.

Radi što brže i efikasnije sigurnosne kontrole, organizatori mole sve učesnike da dođu što ranije, te da sa sobom nose što manje ličnih stvari.

"Molimo da ne nosite flaše sa pićem, makaze, pribor za nokte, dezodorans, biber sprej ili neko drugo sredstvo za samoodbranu, te bilo koji predmet kojim je moguće nanijeti tjelesne povrede ili ugroziti sigurnost učesnika i učesnica Povorke, jer će isti biti oduzet od strane redarske službe prilikom pregleda", naveli su organizatori.

Sve osobe koje budu ulazile u osigurani prostor Povorke biće pregledane od strane službenih lica, kako bi se spriječili eventualni pokušaji unošenja bilo kojeg sredstva ili predmeta koji mogu ugroziti sigurnost učesnika i učesnica.

"Preporučujemo da do ulaska u osiguranu zonu ne nosite nikakva prepoznatljiva LGBTIQ obilježja, da ista eventualno spakujete u ruksak ili neprozirnu kesu do ulaska u povorku. LGBTIQ zastave i ostali materijali će biti dostupni na početku rute", navodi se u saopštenju.

Nakon Povorke ove godine nije planiran prateći zabavni program, a organizatori podsjećaju da je prva bh. Povorka ponosa protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba, te predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja.

XS
SM
MD
LG