Dostupni linkovi

MUP KS: Povorku ponosa osiguravaće više od 1.000 policajaca


Policija osigurava paradu ponosa, ilustrativna fotografija

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) saopštili su u petak da sva tri javna skupa najavljena za dane vikenda u Sarajevu nose određeni stepen rizika, te da će na obezbjeđenju javnih okupljanja građana biti angažovano više od 1.000 policajaca.

U subotu će biti održan skup Dan tradicionalne porodice u organizaciji Udruženja građana Svjetlo, koji će se realizovati šetnjom od Vječne vatre do Marijin Dvora.

U nedjelju su zakazana dva skupa - prva bh. Povorka ponosa pod nazivom Ima izać', dok će prije ovog skupa Udruženje Iskorak održati protestni skup povodom javnog okupljanja LGBTIQ osoba.

Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku MUP-a, kazao je da su angažovani svi ljudski i materijalni resursi na osiguranju ovih javnih skupova. Kao podrška biće uključena i antisnajperska jedinica.

"Policijski komesar formirao je Operativni štab za provođenje aktivnosti, dok se Uprava policije obratila svim policijskim agencijama s ciljem prikupljanja svih informacija o potencijalnim rizicima. Nakon sumiranja svih informacija, nema relevantnih pokazatelja o eventualnim rizicima", izjavio je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Prva bh. Povorka ponosa najavljena je još u aprilu. Nakon toga nekoliko NVO organizacija i udruženja odlučilo da svoje neslaganje s Povorkom izrazi kontra protestima.

Mama je uz LGBTIQ
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00
Biti žena, moj životni san
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

XS
SM
MD
LG