Dostupni linkovi

Fotografije protiv Povorke ponosa sa slikom američkog ambasadora


Sarajevo

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa pod sloganom - Ima izać' - u Sarajevu se održava u nedjelju, 8. septembra.

Zakazana kao događaj kroz koji se promoviraju ljudska prava na slobodu okupljanja i iznošenje stavova, održavanje prve Povorke ponosa u BiH, trebalo bi biti i svojevrstan "civilizacijski test" koji će pokazati da li je Sarajevo zaista otvoreno da se nosi sa različitostima.

Prema planu, Povorka će krenuti od Vječne vatre, proći kroz centralnu Ulicu maršala Tita, dok se njen završetak očekuje ispred Parlamentarne skupštine, na Trgu BiH.

Na osiguranju ovog skupa bit će angažirani policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a zatražena je i asistencija drugih policijskih agencija.

Uprkos događaju za koji se procjenjuje da predstavlja skup visokog rizika, brojni strani dužnosnici u Bosni i Hercegovini, uključujući Delegaciju Evropske unije u BiH te američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, pružili su podršku najavljenoj Povorci ponosa.

Gay parada, koja je najavljena u Sarajevu, treba još jednom pokazati svijetu da je BiH predstavlja tolerantno, slobodno i otvoreno društvo, sigurno za sve građane, saopćeno iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Iz OHR-a poručuju da nema razloga da Bosna i Hercegovina bude jedina zemlja u regiji u kojoj LGBT zajednica nije u mogućnosti da održi mirni skup.

Na nekoliko lokacija u Sarajevu osvanuli su leci sa fotografijom protiv predstojeće Povorke ponosa na kojima je našminkan ambasador Eric Nelson, uz natpis "Gay is not OK" (Gej nije OK) i zastavu duginih boja.

Leci su noćas postavljeni u blizini Ambasade SAD u BiH, na naselju Dobrinja, gdje je planirana izgradnja trga bosansko-američkog prijateljstva, ispred Američkog univerziteta, po ulicama.

Leci u blizini Američke ambasade u Sarajevu
Leci u blizini Američke ambasade u Sarajevu

Američki ambasador Eric Nelson izjavio je nedavno da podržava Povorku ponosa, te pozvao građane da podrže sudionike tog skupa.

Bosanskohercegovački mediji su pred dolazak Nelsona na poziciju ambasadora u BiH pisali da se on deklarira kao gay osoba.

Istovremeno, dan pred Povorku ponosa, u subotu (7. septembar), na relaciji od Vječne vatre do Trga BiH u Sarajevu, bit će organizirana mirna šetnja građana u organizaciji nevladine organizacije Svjetlo pod nazivom Dani porodice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je dozvolu pomenutom udruženju na šetnju.

Ova nevladina organizacija, šetnjom, kako navode u saopćenju za javnost, iskazuje neslaganja s organiziranjem prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa.

U nedjelju, pred Povorku ponosa, najavljen je još jedan skup i to kontramiting ili protest protiv Povorke. Organizator ovog okupljanja je Inicijativa Iskorak, saopćila je u petak sarajevska policija. Skup Inicijative Iskorak najavljen je u parku između ulica Alipašina i Patriotske lige u periodu od 10 do 11.30 sati.

Pročitajte i ovo:

Mama je uz LGBTIQ
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00
Biti žena, moj životni san
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

XS
SM
MD
LG