Dostupni linkovi

Prijetnje i govor mržnje pred prvu Paradu ponosa u Sarajevu


Govor mržnje naročito na internetu, prijetnje, predrasude, mržnja prema drugom i drugačijem, atmosfera je koja obilježava dane pred prvu Povorku ponosa u Bosni i Hercegovini.

Za dane vikenda najavljena su čak tri skupa, koja je policija u Sarajevu označila kao visoko rizične. U subotu će biti održana protesna šetnja pod nazivom Dani tradicionalne porodice, a u nedjelju prije Povorke ponosa, organizacija Iskorak najavljuje kontramiting.

Profesorica Sevima Sali Terzić koja se bavi ljudskim pravima kaže kako je jedan od razloga izraženog govora mržnje nedovoljna pravna regulacija, ali i činjenica da je bosanskohercegovačko društvo u biti – netolerantno.

"Mi živimo na mitu o toleranciji, o tome da volimo i uvažavamo drugačije, a to u stvari nije tako. Mi smo uvijek živjeli sa istima i nismo se ni po čemu razlikovali, osim po etničkoj pripadnosti i vjeri. Sada, kada je ta različitost došla do izražaja, bojim se da je sva naša netolerancija isplivala na površinu. Društvo se kroz obrazovni sistem ponovo mora učiti toleranciji, ali se mora i kroz pravnu regulaciju sankcionisati govor mržnje", istakla je Sevima Sali Terzić dodavši da svi oni koji mrze, svoju mržnju treba da zadrže u njihova četiri zida.

Zadržite predrasude za sebe

Upravo organizatori protesta protiv zakazane Parade ponosa, vrlo često govore kako osobe drugačije seksualne orjentacije treba da ostanu među svoja četiri zida i da ne žele da gledaju, kako kažu "paradiranje" po gradu. Također se pozivaju na tradicionalnu porodicu i tvrde da povorka uništava njene temelje.

Duda Sokolović je mama čija je kćerka upravo njoj povjerila svoju drugačiju seksualnu orijentaciju. Ona joj je bila podrška i oslonac, onako kako bi to trebala da bude svaka porodica svom djetetu.

"Više od 30 godina sam u braku i suprug i ja podržavamo svoje dijete i njenu seksulanu orijentaciju. U čemu je problem i u čemu je razlika između moje porodice i porodice koja sebe smatra tradicionalnom? Ja to nikako ne razumijem", kaže Sokolović.

Mama je uz LGBTIQ
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

Ne slagati se sa nečijim stavovima ili seksualnom orijentacijom, nužno ne znači mržnju, kažu psiholozi. Mržnju prema drugačijem stvaraju predrasude, neznanje i nepoznavanje drugog i drugačijeg.

Psihologinja Sandra Muratović podsjeća da je potrebno znati da nauka smatra homoseksualnu i biseksualnu orijentaciju upravo tako, seksualnom orijentacijom, a ne bolešću ili poremećajem.

"Danas su popularne tzv. moderne predrasude radi zabranjenog govora mržnje, a koje počinju sa 'Nemam ja ništa protiv njih, ali... neka to rade u svoja četiri zida... na šta su oni ponosni... idemo i mi u antiprajd...' Ljudi imaju predrasude i imate valjda pravo na njih, ali pazite da se ne počnete ponašati u skladu s njima, jer tada vršite diskriminaciju. Nema niko pravo da bude agresivan, da bude nasilan, da vrijeđa i omalovažava. Na kraju krajeva, takva nasilna ponašanja su zakonski kažnjiva", napominje Muratović.

Homofobni populizam

Profesor Fakuletata Političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže da desno orjentisanim političkim strujama odgovara da igraju na kartu populizma koja podrazumijeva protivljenje drugačijem, kako bi učvrstili svoje pozicije u glasačkom tijelu. Naročito pogodno tlo za to je širenje mržnje i neznanja prema drugačijem.

"Riječ je dakle opet o pokušaju da se kroz poticanje ovakvih stavova pokušava izvršiti preslagivanje snaga na desnici. S druge strane to svjedoči o njihovom gubljenju moći i gubljenju neke pozicije, jer vi kada ste sigurni u to kako vladate, a oni očigledno vladaju, onda vam jedan takav, pa gotovo marginalni događaj ne bi mogao predsavljati neku značajniju prijetnju", zaključuje profesor Mujkić.

Biti žena, moj životni san
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Iako se LGBT osobama u BiH zakonom garantuje zaštita osnovnih ljudskih prava, Sarajevski otvoreni centar je u posljednje dvije godine dokumentovao više od 50 slučajeva homofobnog i transfobnog ponašanja, za kojeg u praksi adekvatnog odgovora institucija još uvijek nema.

BiH je jedina zemlja u regionu u kojoj Povorka ponosa do sada nije održana.

Prema definiciji, Parada ponosa, ili Povorka ponosa, poznata i kao Gej parada je godišnja povorka LGBT osoba, koja se održava u mnogim gradovima širom svijeta.

Većina parada se organizuje u junu, kako bi se održalo sjećanje na Stounvolsku pobunu (demonstracije protiv policijske represije u SAD iz 1969. godine), ali ih, gledano na svjetskom nivou, ima tokom cijele godine. Povorke ponosa održavaju se širom regije, a BiH je još uvijek jedina zemlja u kojoj se ovakav vid protesta prvi put održava za par dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG