Dostupni linkovi

U džamijama u BiH čitana poruka protiv Parade ponosa


Muslimanski vernici tokom molitve u petak u Ali Pašinoj džamiji u Sarajevu
Muslimanski vernici tokom molitve u petak u Ali Pašinoj džamiji u Sarajevu

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini je nakon redovne molitve u petak (džuma-namaz) vernicima čitana poruka u kojoj se osuđuje najavljena prva Parada ponosa u nedelju u Sarajevu.

Veće muftija podseća vernike na svoj zaključak iz 2015. godine da islam “podstiče na formiranje braka i očuvanje vrednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva”, dodajući da je prema učenju islama “brak ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene zaključen uz obostrani pristanak s ciljem osnivanja porodice, moralnog uzdizanja i zadovoljenja materijalnih, telesnih i duhovnih potreba među supružnicima i njihovim potomstvom”.

U pomenutom zaključku od pre četiri godine se naglašava da se nedvosmisleno “homoseksualnost u izvorima islama kvalifikuje velikim grehom i razvratom i kao takav zabranjuje”.

Stoga Veće muftija povodom najavljenog okupljanja u nedelju poziva vernike “da se distanciraju od promocije velikog greha”. Takođe, “skrećemo pažnju vernicima da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čoveku zbog njegovog ličnog uverenja i orijentacije,” ističe se u saopštenju Veća muftija BiH.

XS
SM
MD
LG