Dostupni linkovi

Hrvatska odbacuje optužbe Amnesty Internationala o nasilju nad migrantima


Jedan od migranata u BiH koji je svjedočio o nasilju policije za RSE
Jedan od migranata u BiH koji je svjedočio o nasilju policije za RSE

Hrvatska policija na svaki način nastoji demantirati optužbe iz izvještaja Amnesty International (AI) o navodnom nasilju nad migrantima i izbjeglicama i oduzimanju i uništavanju njihove imovine. Ministar unutarnjih poslova je gostujući na javnom radiju odbacio sve optužbe, policija je objavila i opsežno priopćenje, a isti dan je objavljena i vijest kako je policija pomogla Pakistancu, teško povrijeđenom pri pokušaju prelaska granice.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova u cijelosti odbacuje navode iz izvještaja Amnesty International o navodnom policijskom nasilju nad migrantima pri njihovom pokušaju ilegalnog ulaska u Republiku Hrvatsku, kazao je za javni radio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„Odbacujemo primjedbe da se radi o nekakvom nasilju. Ravnateljstvo policije istražilo je svaku indiciju da se nešto dogodilo migrantima i nismo naišli ni na kakav konkretan slučaj.“

Ako se ustanovi policijsko iživljavanje, onda slijedi primjerena reakcija, kao u slučaju trojice hrvatskih policajaca koji su uhvaćene migrante tjerali da viču „Dinamo“, a jedan od njih i da izvikuju ustaški pozdrav „Za dom spremni!“.

„Promptno u roku od 24 sata donijeli smo vrlo teške disciplinske mjere protiv policajaca. Jedan od njih je udaljen iz službe, a dvojica će zbog toga disciplinski odgovarati. To je primjer kojim pokazujemo kako sustav reagira u situacijama kada se krši zakon“, kazao je Božinović.

Ko tuče migrante?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

U pisanom odgovoru AI koje je dostavljeno medijima, MUP navodi kako su unazad tri godine zaprimljene 202 pritužbe o navodnom nasilju nad migrantima i izbjeglicama i oduzimanju i uništavanju njihove imovine. „U svim navedenim slučajevima provedene su detaljne terenske provjere u policijskim upravama, i pritom do sad u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile. Također, ni u jednom slučaju nisu potvrđeni navodi da su policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja počinili kaznena djela krađe“, navodi MUP RH.

U vezi navoda iz izvještaja AI o izjavama 94 migranta smještena u kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši o navodnom zlostavljanju od strane hrvatske policije i vraćanju u BiH, MUP RH odgovara kako su „uvjereni da se u najvećem broju radi o osobama koje nisu niti ušle u Republiku Hrvatsku, već su prema njima primijenjene mjere odvraćanja na državnoj granici iz članka 13. Zakonika o schengenskim granicama.“

MUP podsjeća da je tim člankom propisano da, između ostalog, granična policija štiti državnu granicu na području između graničnih prijelaza na način da sprječava i odvraća (eng. prevent and discourage) osobe od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima. „U tom smislu, smatra se da osobe prema kojima se primjenjuju mjere odvraćanja nisu ušle na državno područje,“ kaže MUP.

MUP RH odbacuje navode o nesuradnji sa Uredom pučke pravobraniteljice i kaže da zakon ne dopušta da njezin ured dobije izravni uvid u informacijski sustav MUP-a, ali da sve dokumente može dobiti čim ih zatraži i u najkraćem roku. Također, MUP RH kaže kako dobro surađuje sa velikim brojem nevladinih organizacija (NVO) angažiranim na pomoći izbjeglicama, a da su „negativni komentari“ zagrebačkih NVO Centar za mirovne studije i Are You Syrious motivirani činjenicom da je policija jednog volontera udruge Are You Syrious u ožujku prošle godine zatekla kako pomaže migrantima pri pokušaju ulaska u Hrvatsku – što je prekršaj po zakonu - i prijavila ga.

Policija zaključno tvrdi da svi koji na to imaju pravo mogu zatražiti azil, da je broj tražitelja azila u Hrvatskoj u porastu, ali da oni od svoje zakonske obaveze čuvanja hrvatskih granica neće odustati.

U zagrebačkom Centru za mirovne studije (CMS) kažu kako Amnesty International već dulje vrijeme upozorava na postupanje hrvatske policije prema migrantima, a da je hrvatska policija i ovoga puta njihove primjedbe temeljene na svjedočenju migranata rutinski odbacila.

„Istovremeno, hrvatska policija ne pruža dokaze da se to – ne događa! A mi ova svjedočanstva kontinuirano pratimo već više od dvije i po godine. Isto tako, u nekim slučajevima poput dosta poznatog slučaja smrti djevojčice Madine, pučka pravobraniteljica tražila je neke dokaze od MUP-a, a MUP je odgovorio da zbog tehničkih poteškoća, odnosno zbog nekih drugih razloga snimke nisu dostupne“, kaže Julija Kranjec iz CMS-a.

Kako bi se pokušalo ublažiti efekt izvještaja AI, hrvatska policija je isti dan kad je objavljen izvještajobjavila kako su na nepristupačnom području nedaleko granice sa BiH pomogli teško povrijeđenom migrantu iz Pakistana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG