Dostupni linkovi

Potraga za djevojčicom iz Sirije, otac zatražio azil u Hrvatskoj


Migranti u blizini granice Hrvatske, ilustrativna fotografija
Migranti u blizini granice Hrvatske, ilustrativna fotografija

Još nema vijesti o sirijskoj djevojčici čiji je otac pred desetak dana ulovljen prigodom ilegalnog ulaska u Hrvatsku kod prijelaza Maljevac i vraćen u Bosnu i Hercegovinu a koja je ostala u Hrvatskoj s grupom iračkih izbjeglica. Njezin otac zatražio je azil u Hrvatskoj i policija ga je s bosanskohercegovačke granice otpremila u prihvatilište u Hrvatskoj.

Hrvatska policija pokrenula je za njom potragu, a otac petogodišnje Allse je u razgovoru s policijom zatražio azil u Hrvatskoj i policija ga je s bosanskohercegovačke granice otpremila u prihvatilište za tražitelje azila u Hrvatskoj, javio je Hrvatski radio.

Susret oca i hrvatske granične policije organizirala je Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj.

"Na sastanku hrvatskih policijskih službenika i samog oca policija je dobila sve podatke, jer je to temelj za istragu i potragu na teritoriju Republike Hrvatske. Tako da ćemo vidjeti što se može ovdje napraviti, jer je upitno je li ta iračka obitelj s kojom je djevojčica zadnji puta viđena još ovdje", rekao je voditelj Isusovačka služba Tvrtko Barun u izjavi za javni radio.

Tvrtko Barun: Policija ima sve podatke
Tvrtko Barun: Policija ima sve podatke

U apelu kojeg je nesretni otac objavio na društvenim mrežama, on kaže kako je 11. rujna ušao u Hrvatsku iz smjera Bihaća i da je 13. rujna u selu Smoljevac nedaleko Plitvičkih jezera ušao u trgovinu kupiti hranu.

Tamo ga je, tvrdi, zatekla hrvatska policija i deportirala natrag u Bosnu i Hercegovinu, a njegova petogodišnja kćer je ostala s grupom iračkih izbjeglica i on otada ne zna što je s njom.

"Ovo, nažalost, nije prvi slučaj. Nedavno smo imali situaciju s jednim dječakom vrtićke dobi. Bio je isto tako slučaj protjerivanja oca. Dječak je kasnije pronađen u Italiji, a otac mu je na žalost ostao u Bosni i Hercegovini, bez mogućnosti da se spoji sa sinom", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Tajana Tadić iz zagrebačke nevladine organizacije koja pomaže izbjeglicama Are You Syrious.

U Policijskoj upravi ličko-senjskoj kažu da njihovi djelatnici nisu postupali u selu Smoljevac koje spominje otac male Allse, ali to ništa ne mijenja na stvari.

Čini se da je hrvatska policija nakon negativnog publiciteta kojeg je dobila oko tragične smrti šestogodišnje Madine Hussiny koju je na ničijoj zemlji između Hrvatske i Srbije pogazio prošle godine vlak i nakon medijskih napisa o navodnoj policijskoj brutalnosti prema izbjeglicama odlučila pokazati svoje humano lice.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se pokrenulo proceduru traganja za djevojčicom i prije službenog zaprimanja obavijesti.

"Hrvatska policija je odmah kontaktirala i bosanskohercegovačku policiju, ali i sve druge koji su već u javnom prostoru komunicirali da imaju neka saznanja o ovom slučaju", rekao je Božinović.

Kada se radi o djeci ilegalnom migrantima, Europa ne zna kako da se nosi s njima, upozorava u izjavi za RSE Sara Kekuš iz zagrebačkog Centra za mirovne studije.

"Djeca su posebno ugrožena skupina. Prema izvještajima temeljne agencije Europske unije, postoje mnogi slučajevi nestale djece i jasno je da se Europa u ovome trenutku s time ne zna nositi na način na koji bi trebala", ocjenjuje Kekuš.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG