Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove sumnje o nasilju hrvatske policije nad migrantima


Migranti pomažu ženi koja je dobila ozljede tijekom intervencije hrvatskih policajaca na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici, 24. listopada

Britanski Guardian iznova je upozorio na nasilje hrvatske policije nad migrantima koji na putu prema zapadnoj Europi pokušavaju iz BiH ući u Hrvatsku. Dok policija odbija optužbe o nasilju, hrvatski aktivisti za ljudska prava upozoravaju da Hrvatska sistematski odbacuje sve optužbe, među ostalim i zato što se, kako tvrde, radi o provođenju politike Europske unije – da se migrante zadrži izvan njenih granica.

Vrijeme je da Hrvatska posluša upozorenja aktivista na terenu, medija i hrvatskih i europskih institucija i istraži vijesti o nasilju nad migrantima koji pokušavaju ući u Hrvatsku, poručuju hrvatski aktivisti za ljudska prava.

Najnoviji je slučaj na svom portalu objavio britanski Guardian. Radi se o kratkom videu u kojem se čuje krikove, a potom se prikazuje migranta srednje dobi razbijena nosa, s obrazloženjem da ga je pretukla hrvatska granična policija, a da je to sve drugi migrant snimio.


Ovo nije prvi puta da se hrvatsku graničnu policiju proziva za brutalnost, međutim – kao i u svim slučajevima do sada – policija sve optužbe odbija, i naglašava da se one ne temelje na provjerljivim činjenicama.

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da policija redovito krivi sve druge, a ne sebe, i da se nimalo ne obazire na upozorenja pučke pravobraniteljice Lore Vidović niti vrlo ozbiljno pismo koje ih proziva za nasilje prema izbjeglicama povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe, Dunje Mijatović.

Kekuš: Nasilje se i dalje događa
Kekuš: Nasilje se i dalje događa

"Znači, cijelo vrijeme imamo hladnu priču konstantnog odbacivanja odgovornosti, dok se nasilje očigledno i dalje događa. Institucije Republike Hrvatske napokon moraju utvrditi tko provodi nasilje i zaustaviti tu situaciju koja sada već zaista predugo traje. Ministarstvo unutarnjih poslova treba se prestati arbitrarno ponašati, i početi postupati u skladu sa zakonima vlastite države", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Sara Kekuš iz zagrebačkog Centra za mirovne studije.

Zanimljivo je da su, prenoseći Guardianov tekst, hrvatski mediji vidljivo ga potplasirali, a dobar dio objavljenog odgovora policije ne bavi se uopće meritumom – policijskim nasiljem nad izbjeglicama - već nepreciznom formulacijom o karakteru rata u Hrvatskoj i o policijskim specijalcima u upitu Guardianovog novinara upućenom policiji.

MUP se žali kako se u više navrata pokušalo diskreditirati hrvatsku policiju i njezin rad, ali – bez uspjeha.

"Sve što je bilo moguće provjeriti, provjerilo se" – kažu u policiji – "i optužbe su se pokazale netočnima. Bio je tu slučaj u kojem se hrvatska policija optuživala za razdvajanje oca od maloljetne kćeri kada se nakon provjere ispostavilo da dijete niti u jednoj državi kroz koju je prošao nije bilo registrirano s ocem, a on je evidentno zlouporabio institut azila. I njegov je mobitel prema optužbama bio razbijen i neupotrebljiv, pa je imao drugi mobitel, pa je imao koordinate iz razbijenog mobitela, pa je imao slike iz razbijenog mobitela…", stoji u policijskom priopćenju.

Guardianov novinar koji je u Velikoj Kladuši u Bosni i Hercegovini prenosi izjave aktivista da im se brojni migranti žale da ih je hrvatska policija tukla, razbijala im mobitele i opljačkala, ne dopuštajući im da u Hrvatskoj zatraže azil i nasilno ih vraćajući sa granice.

Bez namjere da ikoga opravda, aktivistica Kekuš upire prstom u odgovorne.

"Što se tiče nasilja na granici i 'push-backova' (nasilnog vraćanja), tu je vrlo jasno da to nije samo zamisao Hrvatske, već da je to politika koju Europska unija gura već neko vrijeme, i gdje se radi eksternalizacija migracija van granica Europe i gdje je sva pozornost usmjerena na zaštitu granica Europske unije i zaštitu te neke sigurnosti Europe. Tako da apsolutno stoji da Hrvatska djeluje u skladu s time", navodi Kekuš.

Jer da nije tako, slučajevi policijskog nasilja bili bi davno istraženi i sankcionirani, kao narušavanje ugleda policije od strane problematičnih pojedinaca. A to nije slučaj, zaključuje naša sugovornica, već se sve optužbe paušalno odbacuje.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG