Dostupni linkovi

Puhovski: Represivni aparat djelovat će odlučnije protiv desnice


Izbjeglice u toku prosvjeda na graničnom prelazu Maljevac između BiH i Hrvatske
Izbjeglice u toku prosvjeda na graničnom prelazu Maljevac između BiH i Hrvatske

U hrvatskom javnom prostoru sve je glasnija antimigrantska histerija koju proizvode i potenciraju neodgovorni građani na javnim mrežama, ali i dio desne i klerikalne politike koja u toj klimi vidi mogućnost za svoje jačanje. Analitičari kažu kako su opasnost od jačanja desnog populizma prepoznali i u vladajućem HDZ-u, pa su i vlasti počele oštrije na njega reagirati.

Društvene mreže, opskurni mediji i dio klerikalne i radikalno desne političke scene u Hrvatskoj rade na satanizaciji migranata i pritom ne biraju sredstva. Na društvenim mrežama plasira se izmišljene priče o silovanju djevojčice od strane grupe migranata kojima je dan ranije pomogao njezin otac, a te priče policija i mediji navodno namjerno zataškavaju. Jedan građanin iz Otočca čak je namjerno napravio video-priču o tome kako su ga fizički napali migranti, ali čini se da se u stvari napio pa zakasnio na posao, pa onda izmislio priču da ne bi bio sankcioniran. Njegovu je priču gotovo objavila jedna televizija, ali na vrijeme se prepoznalo o čemu se radi, pa je dobio prekršajnu prijavu zbog „izmišljanja ili širenja lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana”. Saborski zastupnik oporbenog protestnog Živog zida Ivan Pernar na svom Facebook profilu objavljuje kako migranti kuhaju i jedu ljudske glave, naravno - glave bijelih Europejaca, a jedini zastupnik klerikalnog oporbenog Hrasta Hrvoje Zekanović predvodi hajku na Marakeški sporazum, benigni neobavezujući UN-ov dokument o legalnim migracijama.

„Iščitavajući taj dokument, on izgleda 'soft', ali kao i u slučaju Istanbulske konvencije, ovdje se na jedan perfidan način usvajaju neki sadržaji koji su duboko u suprotnosti sa suverenošću naše domovine Hrvatske“, kaže Zekanović.

Populisti siju strah i nude jednostavna rješenja bez odgovornosti da će ih provesti: Andrej Plenković
Populisti siju strah i nude jednostavna rješenja bez odgovornosti da će ih provesti: Andrej Plenković

Populisti koji koriste takvu retoriku politički s desna napadaju vladajući HDZ koji sam sebe smješta u desni centar. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zato je oštro u četvrtak na kongresu europskih pučana u Helsinkiju napao populiste koji – kako je kazao - „siju strah i nude jednostavna rješenja bez odgovornosti da će ih provesti.“ Iako je loša vijest da populistički govor mržnje jača, dobra je vijest da mu se suprotstavljaju ne samo ljevica i liberali, nego i desni centar.

„To ne znači da je Plenković vrijednost po sebi, ali to znači da je on o ovom trenutku onaj koji zaustavlja napad radikalne desnice, a ne antifašisti na trgovima, svih 15 koji se okupljaju, ili liberalne stranke ili socijaldemokrati koji se raspadaju. To konačno znači da će - gospodin Plenković, kakav bio da bio, ima vlast u rukama – represivni aparat djelovati u tom pogledu odlučnije protiv desnice nego što je prije bio slučaj. To se vidi i po tome da se počelo govoriti i o sankcijama protiv Bujančeve emisije nakon što je jedan njegov gost govorio o 'crnčugama' i tome slično, što je također prije dva-tri mjeseca bilo zapravo nezamislivo“, kaže za Radio Slobodna Europa politički analitičar Žarko Puhovski.

Naime, Vijeće za elektronske medije zatražilo je očitovanje od šest lokalnih TV postaja koje su 5. studenog emitirale emisiju „Bujica“ voditelja i urednika Velimira Bujanca o migrantima, u kojoj je jedan od gostiju imao tako žestoke i neukusne rasističke ispade, da ga je čak i Bujanec na to upozorio.

Plašite li se izbjeglica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Situacija nije racionalna, jer je antimigrantska histerija veća sada nego pred dvije ili tri godine kada je njihov broj bio stostruko veći, a što u nekoj zemlji ima manje migranata, poput Mađarske ili Poljske, histerija je snažnija, podsjeća Puhovski. Koliko pogubni takva histerija i jačanje desnog populizma mogu biti, podsjetio je za jednu privatnu televiziju zastupnik oporbenih socijaldemokrata Joško Klisović.

„Žele raspiriti emocije do one mjere da razum jednostavno ode u drugi plan, i znam da je uvijek u povijesti takvo raspirivanje straha koje onda više ne možete kontrolirati završavalo ili u diktaturama, ili u ratovima ili u teškim kršenjima ljudskih prava.“

Takvu histeriju suzbija se ozbiljnim političkim i javnim djelovanjem, a jedan od elemenata je i – demantirati vijest o navodnom valu terora i kriminala što ga provode migranti. Ličko-senjska policijska uprava je – uz kaznenu prijavu za širenje panike - izvijestila i o tome da nema povećanja broja kaznenih djela krađa i teških krađa. Dapače, ove ih je godine počinjeno svega 333, što je 146 manje nego u istom razdoblju lani. S migrantima policija povezuje samo slučaj jednog Alžirca, koji je u Korenici ukrao bicikl. Ipak, povećan je broj kaznenih djela koja imaju veze s narušavanjem nepovredivosti doma s tri na 20, od čega ih se šest u Korenici i pet u Otočcu - procjenjuje policija - može povezati s migrantima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG