Dostupni linkovi

Aktivisti optužuju hrvatsku policiju za pritiske


Obitelj nastradale afganistanske djevojčice uspjela je ući u Hrvatsku, ali im je zahtjev za azil odbijen (ilustrativna fotografija)

Nevladine udruge koje pomažu migrantima žale se na policijski pritisak na njih i na odvjetnike s kojima surađuju, kako bi u drugi plan pala tužba afganistanske izbjegličke obitelji koja tvrdi da je hrvatska policija odgovorna za smrt njihove kćeri. Oni traže da Sabor formira istražno povjerenstvo koji će istražiti postupanje policije.

Nevladine udruge koje pomažu migrantima i odvjetnici koji ih zastupaju tvrde da doživljavaju vrlo neugodne pritiske od strane hrvatske policije, a sve sa ciljem da se skrene pozornost sa tužbe koju je obitelj afganistanskih izbjeglica podigla protiv hrvatske policije, okrivljujući ih da su skrivili smrt njihove kćeri. Na nju je u studenom prošle godine na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske naletio vlak. Obitelj tvrdi da je dijete stradalo kada ih je policija spriječila pri ulasku u Hrvatsku kako bi zatražili azil i uputila da se vrate u Srbiju željezničkim nasipom, i tako skrivila smrt djeteta. Obitelj je pred tri tjedna uspjela ilegalno ući u Hrvatsku i zatražiti azil, ali im je zahtjev odbijen, i otada se policijski pritisci povećavaju, kazao je novinarima Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Policija nas proganja zbog kaznene prijave – ubojstva iz nehaja male djevojčice Madine: Gordan Bosanac
Policija nas proganja zbog kaznene prijave – ubojstva iz nehaja male djevojčice Madine: Gordan Bosanac

„Očigledni su pritisci na naš rad i na rad odvjetnica i odvjetnika sa jednim jedinim ciljem – da se riješe djevojčičine obitelji iz Republike Hrvatske i da se stane sa postupkom koji je obitelj putem odvjetnice pokrenula protiv te policije koja nas sada proganja zbog kaznene prijave – ubojstva iz nehaja male djevojčice Madine. Policija je ovdje u debelom sukobu interesa i koristi pritisak kako bi odmakla temu od onoga što je važno, a to je – što se desilo te noći i tko je odgovoran za smrt djevojčice.“

Kako ti pritisci izgledaju? Volontera iz udruge Are You Syrious koji je priskočio izbjegličkoj obitelji u pomoć kada su uspjeli ući u Hrvatsku policija je prekršajno prijavila za pomaganje u ilegalnom prelasku granice, policija tvrdi da punomoć odvjetnicima koju je obitelj potpisala još u Srbiji prije ilegalnog ulaska u Hrvatsku nije valjana, aktivisti i odvjetnici ne mogu stupiti u kontakt s obitelji koja čeka izgon, a aktivisti i odvjetnici pozvani su na informativni razgovor u policiju, taman u vrijeme kada su zakazali konferenciju za novinare.

Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious upozorila je da se u detencijskom centru u Tovarniku nalazi još jedna obitelj koja je također stigla izbjegličkom rutom iz Srbije.

Onemogućavanje kontakta izbjeglica i volontera: Tanja Tadić
Onemogućavanje kontakta izbjeglica i volontera: Tanja Tadić

„Maloljetna kći te obitelji je u teškom zdravstvenom stanju – ima tumor na maternici veličine 10 centimetara i potrebna joj je hospitalizacija i operacija. Međutim, ona se i dalje sa cijelom svojom obitelji nalazi u detencijskom centru u Tovarniku, i njima je također onemogućen kontakt sa volonterima i zaposlenicima naših organizacija.“

Nevladine udruge traže da Sabor formira istražno povjerenstvo koje bi trebalo istražiti – kako tvrde – grubu zloupotrebu policijskog represivnog aparata prema aktivistima i odvjetnicima za ljudska prava.

„Počinjemo izražavati sumnju da netko u policiji doista manipulira čitavim policijskim sustavom kako bi prikrivao možda nezakonite radnje unutar policije. Pitamo se – da li neko zlorabi ovlasti koje ima u MUP-u i koristi ih za pritiske za aktiviste i odvjetnike za ljudska prava, što je također kažnjivo djelo. Očekujemo da se odmah prekinu svi nelegalni pritisci na aktivistice i aktiviste za ljudska prava i odvjetnike koji pomažu izbjeglicama“, kaže Gordan Bosanac.

Njihov zahtjev za formiranjem istražnog povjerenstva podržao je niz nevladinih udruga za ljudska prava.

Policija odbija prozivanja aktivista o pritiscima. Kažu da su osobe pozvane na informativne razgovore isključivo „radi postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela 'krivotvorenje isprave', opisano u čl. 278 Kaznenog zakona od strane za sada nepoznatog počinitelja na štetu članova obitelji-tražitelja međunarodne zaštite, koja je trenutno smještena u Tranzitno-prihvatnom centru Tovarnik,“ dakle najvjerojatnije u svrhu razjašnjavanja okolnosti davanja punomoći koju je izbjeglička obitelj dala odvjetnicima. „Policijski službenici postupajući u ovom kriminalističkom istraživanju nisu ni na koji način zastrašivali ili vršili pritisak na bilo koju osobu koja je obuhvaćena kriminalističkim istraživanjem koje se provodi po pravilima Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, Zakona o kaznenog postupku i Kaznenog zakona“, navodi se u priopćenju policije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG