Dostupni linkovi

Politike podjela ne vode BiH u EU


U BiH su u nekim školama i đaci podijeljeni po etničkoj pripadnosti (na fotografiji gimnazija u Travniku - jedna od dvije škole pod istim krovom)
U BiH su u nekim školama i đaci podijeljeni po etničkoj pripadnosti (na fotografiji gimnazija u Travniku - jedna od dvije škole pod istim krovom)

Bosna i Hercegovina neće moći nastaviti evropski put ukoliko nastavi segregaciju svojih građana po etničkoj i vjerskoj liniji, poručila je delegacija Kongresa SAD predvođena senatorom Rogerom Wickerom, predsjedavajućim Helsinškog komiteta koja je boravila u posjeti BiH. Uputili su poruku bh. liderima s kojima su se susreli, u kojoj je navedeno da vlasti moraju biti odgovornije i efikasnije, te da se podrivanje državnih institucija, uz pozive na secesiju i uspostavu trećeg entiteta, smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma i narušavanjem stabilnosti.

Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preduzeti neophodne reforme kako bi integracije u EU postale realnost, a oni sami odgovorni i efikasni, poručila je delegacija Kongresa SAD, koja se u BiH susrela sa političkim predstavnicima i građanima.

Kako je naveo senator Roger Wicker, predsjedavajući Helsinškog komiteta, pozivi na secesiju i stvaranje trećeg entiteta predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma, što u konačnici vodi nestabilnosti, ne samo u BiH već i regiji.

Podjele nisu tako duboke kako to tvrde politički lideri koji ih i iskorištavaju: Roger Wicker
Podjele nisu tako duboke kako to tvrde politički lideri koji ih i iskorištavaju: Roger Wicker

Dok susjedi napreduju, BiH stagnira, ocijenio je Wicker, te naglasio kako je ključno da se dikriminatorne odredbe iz bh. ustava uklone, te da svi građani budu ravnopravni. Uz ocjenu da se tome rješenju može pristupiti relativno lako Wicker je kazao:

„Ohrabrujemo sve građane BiH da daju prioritet, ne zaštiti etničkih privilegija koje ih segregiraju, već politikama koje će im omogućiti posao i bolje prilike, obrazovanje dostojno 21 vijeka i prosperitet koji žele za svoju djecu i unuke. Da bi uspjeli, svi građani BiH moraju krenuti naprijed. Ipak, etničke podjele podrivaju toliko neophodnu saradnju. No, mi osjećamo da one nisu tako duboke kako to tvrde politički lideri koji ih i iskorištavaju, po našoj procjeni zbog moći. Ako postoji nešto što treba da ujedini građane BiH to je borba protiv korupcije koja osiromašuje ovu zemlju i bogatstvom i potencijalom.“

BiH neće moći ući u zajednicu nacija kao ravnopravan član EU, ravnopravan član NATO-a ako zemlja nastavi da segregira građane po etničkoj i vjerskoj osnovi, jasno je navela delegacija Kongresa SAD.

Izbornu reformu neophodno je napraviti odmah, kategoričan je Wicker, što su, kako kaže, prenijeli i članovima Predsjedništva BiH, te su izrazili i negodovanje zbog opasne retorike. Pozivaju na odbranu ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, navodeći kako nema kompromisa koji bi bio prihvaćen u BiH, a ne bi drugdje u svijetu.

„Radeći zajedno SAD i EU moraju djelovati protiv onih koji podrivaju ovakve principe. To bi za najteže prijestupnike trebalo uključivati koordinirane sankcije koje se tiču njihove mogućnosti da putuju, ali i njihove imovine. Također, treba raditi i sa zvaničnicima u BiH da vode računa o eksternim snagama koje žele učiniti zemlju još ranjivijom i nestabilnijom nego sada.“

Na pitanje je li riječ konkretno o uticaju Rusije, senator Wicker je kazao:

„Postoji značajan publicitet u vezi s ruskim učešćem u izborima širom svijeta i nema sumnje da se to ne dešava i na terenu, u medijima i birači treba da budu svjesni toga.“

Umjesto nacionalnih tenzija koje političare koji šire negativan uticaj održavaju na poziciji, Wicker savjetuje da na izborima povjerenje daju onima koji borbu protiv kriminala i korupcije, ali i za neovisno pravosuđe, stave u prvi plan svoje političke kampanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG