Dostupni linkovi

'Razlike nas trebaju spajati'


Srednjoškolci Jajca
Srednjoškolci Jajca

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije, u Jajcu je izvedena forum predstava "Mladi ujedinjeni protiv podjela".

Ovom predstavom su srednjoškolci iz Jajca, Bugojna i Mostara opisali nacionalne podjele s kojima se susreću na svakom koraku – od obitelji do škole, te su poručili da ne pristaju na segregaciju koju im nameću stariji.

„Naravno da se i u Jajcu te podjele osjete. U osnovnim školama imali smo 'dvije škole pod jednim krovom', a to su pokušali uraditi i sa srednjim školama. Ima toga i u obiteljima, jer stariji pokušavaju utjecati na djecu, ali smatram da mladi to mogu promijeniti“, kaže Lucija, srednjoškolka iz Jajca.

Kako ističe Ahira iz Bugojna, u predstavi su prikazani brojni primjeri razdvajanja mladih u svakodnevnom životu.

„Imamo, recimo, dvoje mladih koji su zaljubljeni, ali ih se pokušava spriječiti nacionalnim i vjerskim razlikama. Predstava je zamišljena kao forum, odnosno sudjelovanje publike koja nam treba predložiti kako da riješimo ove probleme“, kaže ona.

Izvedba učeničke predstave u Jajcu, za mlade i njihove mentore, ima i veliku simobličku važnost, s obzirom na to da je upravo u tom gradu počeo bunt srednjoškolaca protiv nacionalnih razdvajanja u školskim klupama.

Srednjoškolci opisali nacionalne podjele s kojima se susreću na svakom koraku – od obitelji do škole
Srednjoškolci opisali nacionalne podjele s kojima se susreću na svakom koraku – od obitelji do škole

„Mislim da su podjele uglavnom u glavama starijih, dok se kod mladih budi svijest i shvaćaju da nas razlike zapravo trebaju spajati, a ne razdvajati. Ne želimo da se ponovi ono što se dogodilo u prošlosti, a kako da to postignemo ako nas stalno podsjećaju na to“, naglašava Alen iz Mostara.

A da se mladi u BiH druže i uče zajedno, unatoč nametnutim podjelama, tvrdi profesorica iz Bugojna Senada Milanović, te ističe da su primjer za to i srednjoškolci iz Jajca koji su, kako kaže, očitali lekciju odraslima.

„Uvjerena sam da za ovu zemlju ima budućnosti, upravo zahvaljujući ovoj djeci, koja se druže, pričaju o filmovima, muzici, dok im drugi nameću teme podjela“, dodaje Milanović.

Glumac Mostarskog teatra mladih Sabahudin Gluhović naglašava da, upavo kultura i umjetnost, pomažu djeci da razviju svijest o situaciji u kojoj se nalazi društvo u kojem žive.

„Situacija, naravno, nije bajna, baš zbog politike koju imamo u BiH. Međutim, mislim da umjetnost može poboljšati tu situaciju, na način da djeca shvate koji je problem i da, preko ovakvih forum predstava, traže rješenje sa drugom djecom“, ocjenjuje Gluhović.

Predstava učenika iz tri bh. grada dio je projekta „BuJaMo“, čiji je pokrovitelj Misija OSCE-a u BiH.

Projekt je nastao kao reakcija na problem podjela u obrazovnom sistemu i društvu, a nakon pobune srednjoškolaca iz Jajca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG