Dostupni linkovi

Plenković ostaje na čelu HDZ-a, slijedi li obračun sa 'desnijima'?


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Prema još uvijek neslužbenim rezultatima, velika većina od 35 posto članova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izišlih na unutarstranačke izbore u nedjelju, 15. ožujka, dala je punu potporu dosadašnjoj politici Andreja Plenkovića, potvrdila njega na čelu stranke i izabrala njegove kandidate za zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika.

Lista za čelne ljude stranke njegovog protukandidata Mire Kovača, koji je optuživao Plenkovića da je skretanjem HDZ-a ulijevo skrivio poraz na predsjedničkim i europskim izborima, doživjela je potpun poraz jer nitko od njihovih kandidata nije izabran.

"Nakon pobjede 6:0, na redu je obračun HDZ-a sa desnijima od njih po modelu kojeg je uveo još Sanader", procjenjuje za RSE urednica na Hrvatskoj radio-televiziji Jasmina Popović.

"A to znači da će se pratiti zbivanja desno do HDZ-a i da će se u skladu s tim donositi odluke. To će reći – ili će ih pokušati privoljeti na svoju stranu kao budućeg partnera, li će dati svoj doprinos tome da se to minimalizira, rasprši i raspadne, kako bi HDZ mogao računati na svoje birače u tom bazenu", kaže Jasmina Popović.

Dok je poražena lista tražila povratak koaliranju sa desnicom iz vremena Tomislava Karamarka na čelu HDZ-a, aktualna ekipa koja je potvrđena na izborima u nedjelju, 15. ožujka, to odbija.

"Želio bih reći da je i za nas ova poruka našeg članstva jasna, i znači da je HDZ bio, jest i bit će demokršćanska i narodnjačka stranka desnog centra, a nikako ekstremna i radikalna", poručio je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u izjavi novinarima u nedjelju nakon proglašenja pobjede.

Lista za čelne ljude stranke njegovog protukandidata Mire Kovača (na fotografiji) je optuživao Plenkovića da je skretanjem HDZ-a ulijevo skrivio poraz na predsjedničkim i europskim izborima
Lista za čelne ljude stranke njegovog protukandidata Mire Kovača (na fotografiji) je optuživao Plenkovića da je skretanjem HDZ-a ulijevo skrivio poraz na predsjedničkim i europskim izborima

Mogući izborni scenariji

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za naš program ne očekuje da će tko sa gubitničke liste u HDZ-u izići iz stranke i pokušati na parlamentarnim izborima ujesen krenuti sam ili prijeći Miroslavu Škori, osim eventualno vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je na izborima u nedjelju bio kandidat desnice za zamjenika predsjednika HDZ-a i - izgubio.

"Ako Škoro uspije sastaviti 10 lista sa po 14 kandidata za parlamentarne izbore ujesen, gotovo sigurno dobiva 20 mjesta u Saboru", kaže Puhovski.

"To se naravno još može promijeniti, ali teško da će se bitno promijeniti jer bi još jedan dio ljudi iz HDZ-a mogao otići desno. Dakle, tu je sada pitanje organizacije hoće li biti moguće da nastupe jedinstveno ili više-manje jedinstveno, ili će se raspasti na nekoliko manjih skupina, stranaka, pokreta koji će možda tu i tamo dobiti neko mjesto u parlamentu", procjenjuje Puhovski.

Jasmina Popović kaže kako je nakon ovakvog poraza desnice malo ili nimalo za očekivati da netko od stranačkog članstva krene sa poraženim liderima u neku ozbiljniji akciju protiv Plenkovića.

"Što znači da ovi imaju izbor 'ili se pokloni, ili se ukloni'. Ako se uklone, onda mogu ići jedino sa Škorom i tom opcijom, a pitanje je što će se sa tom opcijom događati za par mjeseci. A ako se poklone, onda ovise o dobroj volji Plenkovića da ih negdje stavi ili ne stavi. Pitanje je – zašto bi ih stavljao, ako je ta opcija dobila sve skupa 8 ili 10 posto potpore članstva", pita se Jasmina Popović.

  • Neke od Plenkovićevih poruka:

Vukovar i gradonačelnik

Penava je, među ostalim u listopadu 2018. godine organizirao i prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima 1991.

"Sasvim je sigurno da je jedna od ideja iza tog prosvjeda bilo destabiliziranje Plenkovića i vlasti u Zagrebu", kaže za RSE urednik na portalu telegram.hr Jasmin Klarić.

"To sada postaje bespredmetno. Vukovar se više ne može koristiti kao politički ulog u borbi za vlast u stranci. Priča je sada gotova i očekujem svakako smirivanje i političke i međunacionalne situacije u Vukovaru, nakon ovako uvjerljivog poraza politike koja se dijelom – a mislim tu prvenstveno na samog Penavu - hranila na obnavljanju starih sukoba", kaže Klarić.

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za RSE ne očekuje da će se nešto u Vukovaru promijeniti nakon Penavinog poraza, jer gradonačelnik– kaže naš sugovornik - čvrsto drži grad u svojim rukama.

"I nitko ga neće dirati jer je Vukovaru pripisana aureola 'svetosti', tako da se ne smije dirati ni Vukovar ni gradonačelnika, iako se on zapravo profilirao kao grobljenačelnik, ali – to je njegova orijentacija. Za nas je dobro da on nije došao do nacionalne razine, ali je pitanje – neće li Penava biti jedan od tih koji će se eventualno vezati uz ovu novu politiku okrupnjavanja desno od HDZ-a", kaže Puhovski.

Rezultati

Na unutarstranačkim izborima u HDZ-u 15. ožujka biralo se po načelu jedan član-jedan glas. Biračko pravi imalo je 210.384 članova HDZ-a, njih 206.976 u Hrvatskoj, kao i 3.408 u inozemstvu, koji su mogli glasovati na 19 biračkih mjesta.

Plenković je vodio listu "Odvažno za Hrvatsku" i sa nje je on izabran za predsjednika HDZ-a, Tomo Medved za zamjenika predsjednika, i Zdravka Bušić, Branko Bačić, Oleg Butković i Ivan Anušić za potpredsjednike stranke. Miro Kovač vodio je listu "Opcija za promjene" sa koje nije izabran nitko,i još su dva nezavisna kandidata za potpredsjednike stranke dobili nedostatnih 7.500 odnosno 8.500 glasova.

Plenković je u glasanju za šefa stranke dobio 79 posto glasova, a Kovač 21 posto. U glasanju za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved dobio je 71 posto glasova, a Ivan Penava 29 posto glasova. Izabrani Plenkovićevi kandidati za potpredsjednicu i potpredsjednike stranke dobili su od 14 do 19 posto glasova, a trojica kandidata za potpredsjednike što ih je predložio Miro Kovač dobili su od 8 do 10 posto glasova.

XS
SM
MD
LG