Dostupni linkovi

Plenković: Nemamo nikakve dileme o ustaškom režimu


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da Vlada nema nikakvih dilema o ustaškom režimu.

"Cilj je svake države da se nove generacije vrlo jasno određuju prema pitanjima poput Holokausta, uz osudu onih režima koji su bili najgori tokom Drugog svetskog rata. Mi smo jasno određeni i nemamo nikakvih dilema kada je reč o ustaškom režimu", rekao je premijer na sednici Vlade.On je tako komentarisao plan da se od iduće godine počne sa punom primenom obrazovne reforme i novih planova i programa u svim predmetima, uključujući i istorije. On je rekao da u trenutnom tekstu iz istorije nema relativizacije Holokausta.

"Želimo da se posle duge javne rasprave o tom dokumentu, uz konsultaciju nekoliko ključnih autoriteta, postigne konsenzus i da se do iduće školske godine pripreme novi udžbenici iz istorije", rekao je premijer.

On je dodao da se u informacije, koje mladi ljudi dobijaju kroz školovanje, moraju, na temelju argumentovanih činjenica, "vrlo jasno ukoreniti ključna identitetska pitanja" i istakao da nove generacije treba da znaju i vrednosti Domovinskog rata.

Deo hrvatske javnosti je nezadovoljan da jedno od najpotresnijih svedočenja o stradanju Jevreja u holokaustu Dnevnik Ane Frank nije u predloženom novom popisu obavezne literature za osmi razred osnovne škole. Pokrenuta je i peticija da uđe u lektiru.

XS
SM
MD
LG