Dostupni linkovi

Gradonačelnik Vukovara prijeti prosvjedima


Razbijanje ploča sa ćiriličnim natpisom, tokom prosvjeda iz septembra 2013.
Razbijanje ploča sa ćiriličnim natpisom, tokom prosvjeda iz septembra 2013.

Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik iz redova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), odbacio je poziv Ustavnog suda Hrvatske da se ujesen razmotri ponovno postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Srpska manjina u gradu je brojnija od 33 posto i na to ima pravo, ali HDZ-ova većina u gradskim tijelima je pre četiri godine ukinula tu mogućnost, a i dalje je odbijaju. Sve dok, navode, se ne kazni za zločine u napadu na Vukovar iz 1991. godine.

Ukoliko, unatoč otporu, Vlada Hrvatske krene sa postavljanjem dvojezičnih ploča, Penava najavljuje prosvjede.

"Nešto mu na razini države prolazi, a nešto – ne. Vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati, ali sigurno je da to neće proteći mirno, što zbog unutarstranačkih problema unutar HDZ-a, što zbog njegove pozicije u gradu Vukovaru", komentira za Radio Slobodna Evropa (RSE) gradska vijećnica oporbenih socijaldemokrata i predsjednica Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Biljana Gaća.

Ona dodaje da je Penava već do sada pokazao da je sklon prosvjedima i manipuliranju ratom, prošlošću i najranjivijim ljudskim osjećajima.

"Tako da mislim da su prosvjedi vrlo mogući, jer je to njegovo jedino i najjače oružje. Jer, kada nemate viziju i način razmišljanja kako unaprijediti gospodarstvo u gradu i kako stvarati pozitivne trendove i uvjete, onda se bavite ovako teškim i bolnim temama", kaže Gaća.

Vlada Hrvatske šuti

Vlada Hrvatske se nije očitovala nakon što je Penava odbacio prošlotjedni poziv Ustavnog suda da i dvojezične ploče u Vukovaru budu jedna od tema kada ujesen gradske vlasti budu odlučivale je li vrijeme da se srpskoj manjini u graduda još prava. Ona im hrvatskim zakonima pripadaju, ali ih odlukom gradskih vlasti nemaju.

Podsjetimo, Penava je na konferenciji za novinare dan nakon objave Ustavnog suda kazao kako se ne može stavljati dvojezične ploče u Vukovaru i tako poštivati ljudska prava srpske manjine, sve dok se ne ispoštuju ljudska prava silovanih Vukovarki i drugih žrtava iz 1991. godine, te kazne one koji su razorili Vukovar.

"Gospodo draga, morate čekati u redu! Svi drugi morate sačekati, dokle god naši ljudi ne nađu pravdu," poručio je Penava.

Kasnije je, za Novu TV, kazao kako je nakon te svoje izjave više puta kontaktirao sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Premijer mi je rekao da je potrebno zadržati mir i stabilnost, a kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti ove stvari", ispričao je Penava.

Plenković nije do sada ništa rekao o tim razgovorima.

Odluke Ustavnog suda moraju se poštovati
Ustavni sud Hrvatske

Ustavni sud, čiji poziv Penava kaže da neće poštovati, je priopćenjem odmah najavio da ne namjerava ulaziti ni u kakve polemike.

"Odluke Ustavnog suda moraju se poštovati, a njihovu provedbu osigurava Vlada Republike Hrvatske", stoji u priopćenju, a predsjednik suda Miroslav Šeparović je u izjavi novinarima dodatno pojasnio njihovu poziciju.

"Podsjetili smo Vladu na nalog koji smo im dali još 2014. godine, a koji nijedna vlada do sada nije izvršila – da uredi prikladan pravni mehanizam i uredi što se događa ako lokalne vlasti neće postupiti po zakonu. Mi nećemo slati policiju tamo, to je sigurno, ali ćemo biti uporni u provedbi naše odluke, a zadužili smo Vladu republike Hrvatske da osigura provedbu naše odluke", najavio je Šeparović.

Pet godina čekanja

Srpska manjina za sada ne ide u dizanje tenzija.

Saborski zastupnik SDSS-a (Samostalna demokratska srpska stranka) i novoizabrani predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević je već ranije u izjavi za naš program izrazio nezadovoljstvo što je određivanje razine ljudskih prava manjina u ovom slučaju prepušteno lokalnim vlastima, iako su ona jasno definirana u Ustavnom zakonu o manjinama i nizu zakona.

"Gospodin Penava treba imati u vidu da je gradonačelnik svih građana grada Vukovara, pa tako i one trećine srpske nacionalnosti. Odluka Ustavnog suda je išla maksimalno na ruku Gradu Vukovaru i Gradskom vijeću da oni odluče o razini poštivanja prava", ustvrdio je Milošević novinarima.

Kada je broj Vukovaraca srpske nacionalnosti prema popisu iz 2011. godine porastao preko 33 posto, stečeni su uvjeti za postavljanje ploča sa nazivima institucija i ulica na hrvatskom jeziku i latinici i srpskom jeziku i ćirilici u gradu.

Kada ih je vlada bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića 2013. i 2014. godine krenula postavljati, HDZ je organizirao prosvjede i skidanje i razbijanje ploča, pa je Vlada obustavila svoje aktivnosti. Vukovarske gradske vlasti su 2015. i službeno otklonile mogućnost dvojezičnih ploča u gradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG