Dostupni linkovi

Desna opozicija optužuje Plenkovića za veleizdaju u korist Srbije


Andrej Plenković: Riječ je o jednom kontinuiranom doprinosu Mosta pojačanju govora mržnje i spirali mržnje koja se vrti
Andrej Plenković: Riječ je o jednom kontinuiranom doprinosu Mosta pojačanju govora mržnje i spirali mržnje koja se vrti

Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević opterećen neuspjehom u kupovini izraelskih lovaca i premijer Andrej Plenković optužen za veleizdaju i rad u korist Srbije - dvojica su političara vladajuće stranke u Hrvatskoj koji su jučer sudjelovali u ekscesima kakve se baš i ne viđa u hrvatskoj politici.

Istražili smo - zašto je jedan, a zašto drugi doveden na rub živaca i zašto desna opozicija nastupa sa teškom retorikom i optužbama?

Ne prestaju reakcije nakon što je zastupnik i politički tajnik klerikalno-nacionalističkog Mosta Nikola Grmoja usred Sabora prozvao premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić za veleizdaju, jer da rade za interese Srbije.

U Vladi negiraju da je premijer, koji je po završetku rasprave krenuo prema Grmoji, to napravio u namjeri da se s njim potuče, što Grmoja cijelo vrijeme implicira. Plenković je danas na početku sjednice Vlade kazao da će HDZ u političkoj borbi trpjeti uvrede, klevete i laži, ali optužbe o veleizdaji - ne.

"Riječ je o jednom kontinuiranom doprinosu Mosta pojačanju govora mržnje i spirali mržnje koja se vrti", riječi su premijera.

Optužbu za veleizdaju je Plenković jučer zaradio od Mosta, jer se posebno povjerenstvo formirano u vrijeme kada je premijer bio Tihomir Orešković, a vladu činili Karamarkov HDZ i Most, a koje je trebalo pratiti srpske pregovore o članstvu u Europskoj uniji, pogotovo u poglavljima 23 i 24 - ne sastaje. A ne sastaje se, kako je to danas pojasnio predsjednik parlamentarnog kluba HDZ-a Branko Bačić, jer se praćenjem srpskih pregovora bave Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, pa ne treba duplirati funkcije.

Grmoja je danas ponovio optužbe na račun premijera i potpredsjednice Vlade.

"Radi se o veleizdaji budući da se povjerenstvo ne saziva, da logoraši koji su početkom devedesetih bili u logorima u Srbiji dižu tužbe protiv Srbije sami...", kazao je Grmoja.

Grmojin istup osudio je i lider srpske manjine u Hrvatskoj i predsjednik i saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac.

Pupovac: Optužbe i mržnja su nedopustivi
Pupovac: Optužbe i mržnja su nedopustivi

"Optužbe kojima se širi međuetnička i međudržavna mržnja su apsolutno nedopustive u ovim okolnostima, jer je ionako ima previše u našem društvu". rekao je Pupovac.

Grmoja je i pred mjesec dana pozivao zastupnika klerikalne strančice Hrast Hrvoja Zekanovića da iziđu iz saborske dvorane i da se potuku, što ovaj nije prihvatio.

To nije sve. Ministar obrane Damir Krstičević, kojeg prozivaju zbog neuspjeha sa nabavom 12 aviona F-16 Barak od Izraela, u jednom je trenu jučer na aktualnom saborskom prijepodnevu skočio iz vladine klupe i izbio oporbenom zastupniku iz ruke maketu aviona koju je on htio pokloniti ministru i premijeru.

Publicist i politički analitičar Srđan Dvornik u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSe) ova dva incidenta ne trpa u isti koš.

"Krstičević je sada dobio nekoliko šamarčina odjednom, i naravno da je nervozan, i naravno da je za opoziciju jedan dobar predmet za sprdanje. Ali ovdje se naprosto radi o jednoj racionalnoj stvari - ministar je naprosto krivo postupio, sada je kriv, odbija odstupiti i zato je na granici da izgubi kontrolu", ocjenjuje Dvornik.

I dok lijeva i desna opozicija likuju što je Plenković jučer izgubio živce i krenuo prema Grmoji, bilo zato da mu ovaj pojasni svoje kvalifikacije, bilo da ga tuče, u HDZ-u oštru retoriku Mosta tumače panikom što istraživanja pokazuju da jedva prelaze izborni prag.

Za razliku od toga, Dvornik ocjenjuje kako je Plenković izgubio živce jer je Grmoja svojom optužbom doveo u pitanje jedan od dva "stalna epiteta" što ih HDZ za sebe svojata - ne onaj europski i modernizacijski, nego onaj nacionalistički i državotvorni. Naravno, Most to radi iz svojih razloga, da bi pridobio dio HDZ-ovog desnog biračkog tijela.

"Most vjerojatno igra ulogu alternativnog okupljališta za pristaše takve politike, ali sa druge strane očigledno je da - kako naše stranke baš nemaju puno mašte - u nekim budućim previranjima oko različitih konkretnih problema uvijek će iznova izbacivati tu kartu patriotizma, veleizdajništva i tome slično, i još će dogo čak i navodno umjereni i proeuropski političari na tu kartu biti osjetljivi", zaključuje Dvornik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG