Dostupni linkovi

Pupovac: Penava bi najradije da Srba u Hrvatskoj više nema


Vukovar
Vukovar

Uoči današnje obljetnice mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, vukovarski gradonačelnik i funkcionar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivan Penava oštro je napao lidera hrvatskih Srba Milorada Pupovca i Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) kao dio "velikosrpske politike". Njegove su izjave osudili premijer Andrej Plenković i vrh HDZ-a, a prozvani Pupovac je kazao kako bi Penava najradije da Srba u Hrvatskoj - nema.

Plenković i vrh HDZ-a oštro su osudili jučerašnje izjave Penave kako je "Vukovar epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće strategije" i kako su lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac i SDSS dio "dosljedne velikosrpske politike".

Plenković je Penavi sinoć poručio kako se politika HDZ-a kao stranke temelji među ostalim i na "rezultatima procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, suživota, osobito između hrvatskoga naroda i srpske manjine u tom dijelu Hrvatske" i da politiku stranke ne vodi Penava, već se ona vodi iz Zagreba.

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević upotrijebio je danas i oštrije formulacije i rekao da si je Penava uzeo malo prevelike ovlasti.

"Njegov posao je da vodi brigu o gradu Vukovaru i Vukovarcima, a ne da vodi nacionalnu politiku. Svi mi znamo tko je u Vukovaru bio agresor, a tko su bili branitelji i pozivam gospodina Penavu da nastavi razvijati projekte od interesa za grad Vukovar zajedno sa hrvatskom Vladom, da svi zajedno nastavimo graditi suživot, da radimo na pomirenju, a ne na svađama i podjelama", rekao je Kuščević.

Prozvani Milorad Pupovac kazao je kako se Penava od prognanika iz Vukovara pretvorio u progonitelja i da govori isto što i protivnici mirne reintegracije sredinom devedesetih.

"On nastoji dovesti u pitanje rezultate mirne reintegracije i sve one koji se godinama bore da se ta postignuća očuvaju - kao što sam i sam i stranka kojoj pripadam - proglašava neprijateljima Hrvatske i agresorima", istakao je Pupovac.

Također, kazao je kako Penava spada među one koje bi neriješena pitanja srpske manjine riješili tako da tih ljudi nema i da zato rade pritisak na pravosuđe i policiju koja istražuje ratne zločine.

Najavio je da će sa pravnim stručnjacima razgovarati kako da se srpske institucije u Hrvatskoj i građane zaštiti od kampanje koju Penava i njegovi istomišljenici vode - a to su "dio crkvenih, dio braniteljskih i dio desnih šaptača", kako je kazao.

"Penava nastoji dovesti u pitanje rezultate mirne reintegracije", smatra Pupovac (na fotografiji)
"Penava nastoji dovesti u pitanje rezultate mirne reintegracije", smatra Pupovac (na fotografiji)

Pupovac je Penavin istup smjestio u kontekst napada HDZ-ove desnice na Plenkovića i njegovu politiku suradnje s manjinama.

O čemu se zapravo radi?

Vukovarska gradska vijećnica i predsjednica Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske Biljana Gaća za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je Penava svojim istupom na konferenciji za novinare pokazao svu svoju nemoć u rješavanju ključnih i egzistencijalnih pitanja Vukovaraca.

"Svjedoci smo da već godinama posebno lokalni političari, kada postanu nemoćni i kada ne znaju više što i kako raditi u interesu građana izvlače konstantno teme rata, bolne teme, teme žrtve, i konstantno Vukovarce vraćaju u 1991. godinu. Nju naravno nikada nećemo moći zaboraviti zbog količine stradanja, ali - ako se stalno budemo vraćali na nju, sigurno da u Vukovaru neće biti prostora za napredak", kaže Biljana Gaća.

Da je to vjerojatno dio šire igre napada HDZ-ove desnice na Plenkovića i njegovu politiku suradnje sa glavnom srpskom strankom u Hrvatskoj, pokazuje i izjava drugog čovjeka HDZ-a i, prema medijima, vođe HDZ-ove desnice Milijana Brkića, koji je izrazio razumijevanje za Penavu, jer je Vukovar bio jedna od najvažnijih meta - kako je kazao - "brutalne srbočetniče agresije" i brojnih zločina.

"Razumijem gospodina Penavu jer on svaki dan živi s time, svaki dan sluša žrtve tih zločina, svaki dan je suočen s njihovim iskazima, ali isto tako u više navrata sam naglasio da sve probleme koje imamo moramo rješavati razgovorom. Na kraju krajeva, predsjednik Vlade i HDZ-a gospodin Plenković rekao je da će razgovarati s gospodinom Penavom i nadam se da će to riješiti", riječi su Brkića.

I ovo je još jedan slučaj da se politika koristi Vukovarom, umjesto da Vukovar od politike ima koristi.

"Proces se nakon formalnog završetka mirne reintegracije nije nastavio u cjelini, nego se provodi u segmentima i upravo se zbog toga vide propusti. Prije svega je političarima omogućen prostor gdje se stvara politički poligon za prepucavanja, a ne stvaraju se razvojne i prosperitetne stvari", kaže za RSE o Vukovaru na 21. obljetnicu dovršetka mirne reintegracije izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, Dijana Antunović - Lazić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG